Pujol, Ferrusola i sis dels seus fills queden formalment citats per la comissió d’investigació

  • David Fernàndez diu que podria dimitir de la comissió d'investigació pels vets

VilaWeb
ACN
21.11.2014 - 18:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol ha quedat formalment citat per la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i la corrupció política. Per unanimitat, els grups parlamentaris han votat a favor de la compareixença en la sessió d’avui. La citació de Pujol era la més previsible de les que es demanaven a la comissió d’investigació. Tots els grups sense excepció l’havien inclòs a les seves respectives llistes de compareixents i el situaven ja abans de la votació com la compareixença central de totes les que després s’han acabat acceptant. Va ser precisament la confessió de l’expresident de la Generalitat el passat 25 de juliol la que va motivar la creació de la comissió d’investigació sobre el frau i l’evasió fiscals i la corrupció política.

La majoria dels grups també havia inclòs a la dona de l’expresident, Marta Ferrusola, i a la majoria dels seus fills -molts d’ells investigats per presumptes irregularitats. Les compareixences de Marta Ferrusola, Jordi Pujol Ferrusola i dels seus germans Oriol, Oleguer, Pere, Josep i Marta han estat votades favorablement per tots els grups excepte el de CiU. L’única de les filles que ha quedat exempta de comparèixer és Mireia Pujol, perquè als vots en contra de CiU se li han sumat els d’ERC i l’abstenció de la CUP.

En total han quedat citades a comparèixer 88 persones (pdf) -sense comptar els experts-, molts dels quals vinculats a la família Pujol, com l’exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès i el pare d’aquesta Ramon Gironès. En canvi, ni la germana de l’expresident ni el seu cunyat, Marta Pujol i Francesc Cabana han estat inclosos en la llista definitiva, com tampoc ho han estat l’exsecretària personal de Jordi Pujol, Carme Alcoriza ni la dona d’Oriol Pujol, Anna Vidal.

Altres compareixences que sí han estat acceptades relacionades amb els presumptes negocis del cap de família i dels seus fills han estat la de José Sánchez Carreté, assessor fiscal de la família, José Matas, extinent coronel de la Guàrdia Civil que podria haver col·laborat amb els Pujol a Andorra i les dels responsables dels bancs andorrans (Andbank i BPA) on els Pujol haurien guardat part de la seva fortuna.

Artur Mas no haurà de comparèixer

Només PPC i C’s havien demanat originàriament la compareixença de l’actual president de la Generalitat, Artur Mas, per la seva trajectòria als governs Pujol i per les seves responsabilitats a CDC. Abans de la votació, els populars han retirat la petició i han acabat abstenint-se a la proposta de C’s, que només ha rebut el vot favorable d’ICV-EUiA i la CUP.

Empresaris citats

La llista d’empresaris citats per presumpte pagament de comissions també és llarga. CiU s’ha oposat a tots els noms i el PPC s’ha abstingut en alguns casos, insuficient perquè no prosperessin les compareixences. Entre d’altres han quedat citats Gustavo Buesa (GBI Services), Alexandre Guerrero (Life Mataró), Carles Sumarroca Coixet i Carles Sumarroca Claverol (COMSA EMTE), Josep Cornadó i Xavier Tauler (COPISA), Luís Delso (ISOLUX CORSAN), Sergi Alsina (ALTA PARTNERS), Laura Cutillas (FOCIO) i Josep Mayola (SERVITRANSFER).

Sánchez-Camacho i Método 3

L’espionatge de l’Agència Método 3, especialment pel que fa a la gravació al restaurant la Camarga de la conversa entre la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, i l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Maria Victoria Álvarez, serà un altre dels temes als que la comissió prestarà especial interès per la relació que guarda amb els negocis del fill gran de l’expresident.

Sánchez-Camacho ha quedat citada per la comissió amb els únics vot en contra de PPC i PSC. També ho ha estat l’exsecretari d’organització del PSC, José Zaragoza, per les sospites que apunten a la seva vinculació amb aquella gravació al restaurant barceloní. Tots dos ja van ser citats per la Comissió d’Afers Institucionals de manera reiterada i els dos es van negar a comparèixer al Parlament al·legant que no estaven obligats a fer-ho. En aquest cas, sí que estaran obligats a presentar-se davant del Parlament quan siguin citats per l’imperatiu que atorga la llei a les comissions d’investigació.

Maria Victòria Álvarez (amb l’única abstenció del PPC) i el director de l’agència d’espionatge, Francisco Marco (PSC i PPC en contra) també figuren en la llista de 88 compareixents que s’ha aprovat aquest divendres.

Sense consellers ni ex-consellers

Durant el matí s’han sotmès a votació les compareixences de multitud de consellers i d’ex-consellers de la Generalitat, fins i tot d’ex-presidents com José Montilla. Totes les propostes han quedat rebutjades. La de Montilla amb els vots en contra d’ERC, PSC i CiU i amb l’abstenció del PPC. Del tripartit també s’ha votat -i rebutjat- la compareixença de Josep Lluís Carod-Rovira (CiU, ERC i PSC en contra i CUP abstenció) i de Joaquim Nadal (PSC i CiU en contra i ERC i PPC abstenció).

Pel que fa als consellers i càrrecs importants de CiU al Govern actual, han quedat rebutjades les compareixences de l’actual conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, que també va ocupar la conselleria d’Obres Públiques entre el 2001 i el 2003. CiU i PSC han votat en contra de la seva compareixença, així com també de les dels seus dos germans vinculats a l’administració pública. Pel que fa a la compareixença del conseller de Justícia, Germà Gordó, ha quedat rebutjada pels vots en contra de CiU i PSC i l’abstenció del PPC. Altres consellers dels governs Pujol que no han estat acceptats per la majoria CiU-PSC -molt present durant totes les votacions- han estat els de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta i Josep Cullell.

CiU i PSC eviten les compareixences pels casos Pretòria, Palau, Treball i Adigsa

La coincidència entre CiU i PSC per rebutjar totes les compareixences vinculades als casos Pretòria, Palau, Treball i Adigsa ha estat molt criticada per la resta de formacions polítiques, tenint en compte que, a més del cas Pujol, la comissió d’investigació també tenia l’encàrrec de tractar casos d’evasió i frau fiscal i de corrupció política. La federació nacionalista i els socialistes han evitat les compareixences de Macià Alavedra, Lluís Prenafeta pel que fa al cas Pretòria i, juntament amb el PPC les de Luis García i Bartomeu Muñoz.

Pel que fa al cas Palau, CiU i PSC han evitat que prosperessin les compareixences de Fèlix Millet, Jordi Montull, Jaume Camps, tots tres amb l’abstenció del PPC, i Daniel Osàcar. En el cas treball, la sociovergència (i l’abstenció novament del PPC) ha rebutjat les compareixences de Fidel Pallerosl, Vicenç Gavaldà i Jaime Sentís. I en el cas Adigsa s’han tombat, en aquest cas únicament amb els vots en contra de CiU i PSC, les compareixences de Jose Maria Penin i Josep Fontdevila.

De fet, l’única compareixença destacada que s’ha aprovat pel que fa als casos de corrupció sonats que hi ha hagut a Catalunya és la de l’ex-alcalde de Sabadell Manuel Bustos (cas Mercuri). El PSC ha estat l’únic en votar en contra, mentre que el PPC s’ha abstingut. L’ex-secretari d’organització del PSC Daniel Fernández també ha estat citat tot i els vots en contra de PPC i PSC i l’abstenció d’ERC.

La compareixença de l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas, actualment a la presó de Soto del Real, també ha quedat aprovada amb el vot favorable de CiU, ERC, ICV-EUiA, l’abstenció de C’s i CUP i el vot en contra de PSC i PPC. El nom de Bárcenas l’havia col·locat CiU a la seva llista de compareixents.

Fernández pot dimitir si es mantenen el vets

El diputat de la CUP David Fernàndez, que presideix la comissió d’investigació sobre frau i evasió fiscal, té pensat de dimitir d’aquest càrrec si es mantenen els vets a determinades compareixences. ‘Des de la dignitat i la coherència i com que ens oposem obertament a la llei del silenci, o es reconsideren les votacions o dimitim de la presidència de la comissió’, ha dit Fernàndez. I ha dit que era una vergonya que en una comissió sobre corrupció hi hagi vets com aquests. 

Fernàndez, que la setmana passada ja va anunciar que dimitiria si es vetaven compareixences, ha deixat temps fins l’1 de desembre ‘per reconsiderar’ la llista.

En la mateixa línia, ICV també ha amenaçat d’abandonar la comissió. La coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, ha carregat contra el ‘pacte de silenci’ de CiU, PSC i PPC. ‘Han decidit carregar-se la comissió d’investigació. Amb nosaltres que no hi comptin’, ha expressat. ‘Ni CiU, ni PPC ni PSC s’han fallat en aquesta comissió. S’han tingut els uns als altres per impedir que compareguessin els seus’, ha criticat. Entre d’altres ‘vetos’, Camats ha criticat que el PSC s’hagi sumat a CiU per tombar les compareixences de Fèlix Millet, Jordi Montull i Javier de la Rosa, i que el PPC també hagi contribuït a evitar que els expresidents espanyols Felipe González i José María Aznar fossin citats.

Compareixents de l’estat espanyol

Pel que fa als càrrecs de l’Administració Central de l’estat espanyol que han quedat citats estan el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro (PSC i PPC en contra), el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz (PSC i PPC en contra), el cap de gabinet del president espanyol, Jorge Moragas (PSC i PPC en contra), el director de l’Agència Tributària, Santiago Menéndez (PPC abstenció), el director general de la policia espanyola, Ignacio Cosidó (PSC i PPC en contra), i els directors del CNI, Félix Sanz Roldán, i el comissari en cap de la UDEF, Manuel Vázquez, ambdós amb els únics vots en contra de PPC i PSC. També s’han aprovat les compareixences de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i de l’ex-ministre de l’Interior espanyol, Ángel Acebes.

Diversos grups, entre els quals ERC, ICV-EUiA, C’s i CUP han mostrat dubtes pel que fa la possible ‘connivència’ entre l’estat i la família Pujol. Per això pretenien que, a més de les persones finalment citades, també s’aprovessin les compareixences dels expresidents espanyols José María Aznar i Felipe González. Compareixences que CiU ha contribuït a refusar sumant-se als vots de socialistes i populars.

L’eurodiputat de C’s Javier Nart és un altre dels noms de la llista definitiva pels comptes que ha mantingut a Suïssa i els dubtes que hi ha al voltant de l’herència del seu pare. Els diputats de C’s han votat a favor de la compareixença, en la què només s’han abstingut PSC i PPC.

Exfiscals anticorrupció, Síndic i Antifrau

Per unanimitat han quedat aprovades les compareixes dels ex-fiscals anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i José Maria Mena, així com la del director de l’Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso. Els tres testimonis serviran per aclarir per què falla la lluita contra la corrupció a Catalunya i a Espanya, tot i que en el cas dels dos primers s’aprofitarà per preguntar-los pel cas Banca Catalana. Mena i Villarejo van elaborar la querella contra Jordi Pujol, aleshores president de la Generalitat, tot i que finalment el cas va quedar arxivat. També ha quedat aprovada la compareixença del Síndic de Greuges, Rafel Ribó, amb les abstencions de PSC i PPC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem