Bandolers, intrigues i traïcions a la València del XVII, premi de Novel·la Ciutat d’Alzira

  • Els premis, convocats per l'editorial Bromera, es van atorgar ahir al vespre durant el tradicional sopar

VilaWeb

M.S.

15.11.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jurat per unanimitat ha concedit el XXVIè Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira a Lluís Miret (Gandia, 1973), escriptor, professor i doctor en economia, que fins ara havia destacat en la literatura juvenil. L’obra premiada, ‘L’ombra del mal’, és la seva segona novel·la per adults. Altres premis: ‘Repensar el cervell’ d’Antonio Real, premi de Divulgació Científica; ‘El bosc protector’ de Ricardo Almenar, premi d’Assaig, i el premi de Poesia se l’ha endut Robert Cortell per ‘Hores ingrates’. I els premis que ja s’havien donat a conèixer: ‘Tzoé’ d’Isabel-Clara Simó, el premi de literatura juvenil, i ‘El nen que va xatejar amb Jack Sparrow’ de Francesc Puigpelat, el premi de literatura infantil. Els autors premiats provenen de tots els territoris dels Països Catalans.

Tots els estaments a la València del XVII

El XXVI Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 euros per l’ajuntament d’aquesta localitat, ha correspost a ‘L’ombra del mal’, de Lluís Miret. Ambientada en la València del segle XVII en el context de l’expulsió dels moriscs, narra tres històries en aparença independents que es van trenant de manera subtil. El llibre comença com una novel·la d’aventures amb cavalls, trabucs i un doble segrest per part d’uns bandolers, l’any 1614 al poble d’Agres, que commocionen el poble i desencadenen fets violents i lluites de poder. En aquest context, dos relats més s’hi van sumant: d’una banda, la història de l’arribada d’un vell professor de teologia al convent de Benigànim per a estudiar uns suposats miracles i, de l’altra, les súpliques d’un antic secretari del duc de Gandia acusat d’assassinat. Tots els estaments de la societat valenciana de l’època hi apareixen.

Segons que ha explicat Miret: ‘Jo tenia una novel·la plena d’arcabussades, morts i bandolers, però m’abellia anar més enllà. Canviar el registre i tractar d’aprofundir no tant en el passat dels personatges com en el seu futur. Perquè ningú no ix indemne del contacte directe amb la violència.’

Dels mecanismes de la ment a la pervivència dels boscos valencians

‘Repensar el cervell’, d’Antonio Rial (Cadis, 1963), és l’obra guardonada amb el XX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 euros per la Universitat de València. Aquest periodista i divulgador científic, proposa una obra que dóna resposta a moltes preguntes que tots ens fem al voltant del funcionament de la ment.

I el XVI Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, que aquesta entitat dota amb 8.000 euros, ha distingit ‘El bosc protector’, de Ricardo Almenar (Tànger, 1953). Es tracta d’un assaig que descriu la gènesi i el desenvolupament d’una proposta per a la pervivència dels boscos valencians. Està basada en el pagament d’una part dels serveis ambientals que els ecosistemes forestals ofereixen al conjunt de la societat valenciana: protecció del sòl, moderació de les riuades, dipòsit de carboni enfront del canvi climàtic, manteniment de la biodiversitat, funcions recreatives, estètiques, educacionals i identitàries per a la població humana, etc. Ricardo Almenar és biòleg i expert en sostenibilitat mediambiental i desenvolupament sostenible.

Pel que fa al IX Premi de Poesia Ibn Jafadja, patrocinat amb 5.000 euros per la UNED, ha resultat guanyador Robert Cortell (Carcaixent, 1958), per ‘Hores ingrates’. Aquest poemari medita sobre el temps. 

Narrativa juvenil i infantil i teatre

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2014 els veredictes de les quals ja s’havien fet públics: el IX Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XIX Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XIX Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

L’actor i director Joan Yago (Palma, 1987) ha guanayt amb l’obra ‘Un lloc comú’, que gira al voltant de Manel Sabaté, un home del seu temps que acaba de morir deixant tres vídues, un llibre i una amant recurrent que ningú coneix. Ara que ell ja no hi és, les ‘seves dones’ ja no tenen cap motiu per a seguir guardant-se el respecte mutu de les darreres setmanes. El més sensat seria no tornar-se a veure mai més, però una nit més soparan juntes, la darrera.

Pel què fa al premi de literatura juvenil, dotat amb dota amb 16.000  euros, ha estat atorgat a la veterana escriptora Isabel-Clara Simó (Alcoi, 1943) per ‘Tzoé’. És una història ambientada a Alcoi i la comarca. Qui és aquesta xiqueta que ha aparegut de sobte i que no sabem d’on procedeix? Té vora quatre anys i no parla cap llengua coneguda, fins que aprèn la nostra. Tzoé és extremadament intel·ligent i les seves manetes tenen uns poders tan extraordinaris que ningú no s’ho explica.

Pel que fa al premi de narrativa infantil, dota amb 2.500 euros, ‘El nen que va xatejar amb Jack Sparrow’, de Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959), es tracta d’una història molt lligada a l’actualitat, amb diàlegs molt frescos, i protagonitzada per Martí Blesa, un xiquet de deu anys que té una gran afició: les pel·lícules de la sèrie ‘Pirates del Carib’, amb Johnny Depp en el paper del capità Jack Sparrow. Un dia guanyarà un concurs per a mantenir un xat amb l’actor sense saber que aquesta relació influirà en la seua vida més del que espera.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem