Els senglars abatuts als boscos catalans acabaran a les cuines franceses, belgues, alemanyes i portugueses

  • Només el 10% de la carn que tracta Càrniques Llorà de Sant Miquel de Balenyà es ven al país

VilaWeb
Redacció
29.10.2014 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Oberta la temporada de caça, els escorxadors comencen a rebre els primers senglars abatuts als boscos catalans. Existeixen dues empreses dedicades a comercialitzar aquest tipus de carn, una a Girona i l’altra, Càrniques Llorà, a Sant Miquel de Balenyà, Seva. L’empresa acaba d’obrir les portes del seu nou escorxador i ja ha rebut els primers exemplars. El director, Josep Llorà, ha explicat a l’ACN que el 90% de la carn s’exportarà. Tot i que la caça del senglar està força estesa a Catalunya, el país no té la tradició de consumir-lo i s’envia a països com França, Bèlgica, Alemanya o Portugal. L’any passat, la càrnica va comercialitzar la carn de 1.000 senglars, enguany esperen duplicar la xifra.

La temporada passada es van capturar a Catalunya un total de 35.000 porcs senglars, segons dades del Departament d’Agricultura. D’aquests, 1.000 van passar per Cànriques Llorà. L’augment de la demanda d’aquest tipus de carn ha portat a aquesta empresa de Sant Miquel de Balenyà (Seva, Osona) a ampliar les seves instal·lacions. Tot i que la seva activitat principal és el porc comú, fa quatre anys van veure en el porc senglar una bona oportunitat per ampliar el negoci.

Fins ara portaven els animals que duien els caçadors de la zona a un escorxador extern, però a partir d’aquesta temporada ho fan des del seu propi. El director de Càrniques Llorà, Josep Llorà, ha explicat que això els ha de conduir, com a mínim, a doblar o, en el millor dels casos, triplicar la producció aquest any. “El tractament serà molt més directe i no hi haurà trasllats amunt i avall, cosa que farà que la carn pugui millorar en quantitat i qualitat”, assenyala.

Les colles de caçadors d’Osona, però també de la Selva, el Vallès Oriental o la Garrotxa, solen abatre les seves preses en cap de setmana, i això vol dir que dilluns l’escorxador ha d’intensificar la seva feina. Molts no saben què fer-ne de la carn i l’única via que tenen per rendibilitzar una mica l’activitat de caça és portant les peces a l’escorxador on es cobra un tant per quilo.

Després de passar els controls sanitaris oportuns certificats per veterinaris i així evitar la triquinosi, els professionals de la càrnica treuen la pell de l’animal, la tripada i el desfan en trossos. El producte s’envasa al buit, s’etiqueta correctament perquè es pugui seguir la traçabilitat i després la gran majoria es congela. Si un animal dóna positiu en triquina, s’aparta directament de la cadena.

Els senglars abatuts als boscos catalans, però, no acabaran a les taules de les famílies del país. Llorà explica que només un 10% de la carn que tracta es ven a Catalunya, mentre que la resta, s’exporta. França n’és el principal importador, però belgues, alemanys i portuguesos també aprecien molt la carn del porc senglar català. Josep Llorà explica que el consumidor francès vol la carn fresca, sobretot per menjar-la abans de les festes de Nadal. “En consumeixen molta”, detalla. El director de la càrnica presumeix de tenir un servei molt ràpid de distribució que els permet ser a França en només dos dies.

El baix consum que se’n fa a Catalunya els ha portat a haver-se d'”espavilar” per vendre el seu producte a sobretot a l’exterior. Llorà ha explicat que dels senglars que s’han comprat des de l’estranger, “la gran majoria ha repetit i això per l’empresa és un bon senyal que les coses s’estan fent bé”.

Els catalans no estan acostumats al consum del porc senglar. “No hi ha tradició i, a més, requereix més hores de cuina que un altre tipus de carn”, apunta Llorà. Amb tot, volen fer més atractiva aquesta menja i ja comercialitzen la carn “molt preparada” pels cuiners. “A l’escorxador ja es desfan els lloms i ho tallem a daus perquè només ho hagin de posar a macerar i en poques hores ho puguin tenir tot cuinat”, explica. “És l’única manera de poder-ho vendre aquí”, destaca.

De fet, Llorà explica que hi ha catalans que no han tastat mai el porc senglar, “i en canvi és una carn saludable que no porta gota de greix”. El gust, això sí, “és una mica més fort al que estem acostumats”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho