27.10.2014 - 09:36
Avui fa quatre anys que es va morir Joan Solà, filòleg i lingüista, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 2010. A menys de dues setmanes del 9-N, aquest matí molts han recordat les seves paraules l’any 2009 al parlament de Catalunya, pel sentit que prenen en un moment de tanta transcendència política. ‘Els diputats teniu la responsabilitat de fer que aquest poble no se senti subordinat a cap altre’ va dir Solà.
Fou la primera vegada que fent ús de l’article 178 del reglament de la cambra es va convidar a intervenir davant el ple una personalitat rellevant per la seva ‘significació institucional, política, social, científica o cultural’. ‘A mi m’ha semblat entendre que una notable part dels ciutadans volia que algú els prestés la veu, la paraula. Potser una veu nova, diferent de vostès. Doncs accepto de prestar la paraula a aquests conciutadans i amorosament, ardentment, com el cuiner vestit de blanc prepara les llepolies del convit, he preparat les paraules que avui els vinc a dir’ digué Solà. ‘Els polítics s’han de preguntar si volen o no que siguem un país normal’. La solució és difícil, va afegir, ‘però portem anys sense voler-la afrontar des de l’arrel i posant pedaços’ continuava el discurs de Solà.
Vegeu-lo íntegre ací:
Solà, que fou vice-president del IEC, el 2010 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes que Òmnium Cultural atorga per reconèixer una persona que ha contribuït a la vida cultural del nostre país.
Com Suïssa, Bèlgica o Canadà
En relació a la salut social de la llengua, Solà va dir que es parla català a les aules, però no al pati i que falla un sistema educatiu que no pot promocionar el català. Solà va observar que fa trenta anys que es reclama el català a Europa perquè no es pot reclamar allà on caldria fer-ho: al Congrés dels Diputats espanyol.
Per últim, en referència a la salut filològica Joan Solà va subratllar que hi ha una degradació de totes les estructures de la llengua i que els mitjans de comunicació no ajuden a millorar-la degut al mal ús que fan del català. El lingüista va afegir que la mala salut filològica del català no és tinguda en compte en el debat de la llengua. Solà va dir: ‘Ens caldria una situació lingüística semblant a Suïssa, Bèlgica i Canadà’.
Joan Solà: ‘Aquí no hi ha pau lingüística’ (Entrevista amb VilaWeb)