24.10.2014 - 06:00
En el context de la commemoració del tricentenari del 1714, Acció Cultural del País Valencià ha organitzat un acte de divulgació del centenari de l’Acte d’Afirmació Valencianista (19.00, a l’Octubre), que es podria considerar l’acte fundacional del valencianisme; i d’un altre centenari: el de la recuperació efectiva de l’autogovern a Catalunya amb la Mancomunitat. Els ponents de l’acte d’avui seran Xavier Forcadell, coordinador de la Diputació de Barcelona, i Albert Girona, batlle d’Almussafes i historiador.
També hi prendran la paraula representants polítics i socials del valencianisme: Enric Morera (síndic de Compromís), Enric Santacatalina (president de Demòcrates Valencians), Ximo Granya (secretari d’Organització d’ERPV), Tonetxo Pardiñas (president de la Societat Coral el Micalet), Clara Ferrando (d’ACV Tirant lo Blanc), Laura Peris (secretària general del BEA), Eliseu Climent (president fundador d’ACPV) i Joan F. Mira (president d’ACPV).
L’Acte d’Afirmació Valencianista
L’any 1914 va tenir lloc l’Acte d’Afirmació Valencianista. Tal com explica la premsa de l’època, el Teatre Eslava de la ciutat de València es va omplir amb centenars de valencians que, per primera vegada i de manera pública, afirmaven una voluntat de recuperació de l’autogovern perdut, més enllà de la Renaixença literària. Havia nascut el valencianisme com a moviment polític. Durant els anys següents va anar guanyant base social i força, fins arribar a les portes de la reivindicació d’un estatut d’autonomia ja durant la República.
L’aixecament franquista i la dictadura va tallar aquesta evolució natural, de manera que fins els anys seixanta el valencianisme no va tornar a recuperar l’empenta. Ara, mig segle després, ha esdevingut una força emergent.
Paral·lelament, ara fa cent anys el catalanisme, que ja havia fet un procés semblant abans, assoleix la creació de la Mancomunitat de Catalunya, primera institució d’autogovern després del 1714, que impulsarà una forta obra en tots els àmbits i que esdevindrà símbol i referència d’aquest anhel.
Acció Cultural explica els motius de l’acte d’aquesta manera: ‘ACPV, que va tenir precisament com a primer president Joan Fuster, es considera filla d’aquell impuls de modernització i democratització del País Valencià que va permetre, durant la transició, recuperar la Generalitat i fer les primeres passes a favor de la llengua i la cultura. Però el valencianisme té una llarga història, ja centenària, que en certa manera presenta paral·lelismes amb la del catalanisme, amb el qual en qualsevol cas ens agermana, a més de la llengua i cultura compartides, el mateix anhel per a recuperar l’autogovern perdut ara fa 300 anys.’
Després de l’acte d’avui, s’inaugurarà l’exposició que ha fet l’ACPV, amb la col·laboració de la Diputació, i que més endavant es podrà veure a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània i, tot seguit, recorrerà el País Valencià.