Les urnes del 9-N arribaran a pràcticament tot Catalunya

  • Hi haurà col·legis a 938 dels 947 municipis catalans · La xifra de voluntaris supera els 30.000

VilaWeb
VilaWeb

Redacció

22.10.2014 - 11:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 99% dels ciutadans de Catalunya podrà votar el 9 de novembre en el seu municipi. Finalment, hi haurà col·legis en 938 dels 947 municipis catalans; en total, 1.255 col·legis i 6.430 urnes. A banda els sis-cents espais que són de titularitat de la Generalitat –la majoria instituts– i que es poden utilitzar per a la consulta, el govern ha treballat amb els ajuntaments per donar cobertura a tot el territori i hi haurà molts centres educatius tant públics com concertats on es podrà votar. Tot aquest dispositiu ha estat possible gràcies a l’enorme quantitat de voluntaris inscrits.

Els nou municipis on no hi haurà cap col·legi són Sant Cugat Sesgarrigues, Pontons, Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), Arres, Bausen, Canejan, Almatret, Horta de Sant Joan i Vespella de Gaià. En aquests llocs, els ciutadans s’hauran de desplaçar per poder votar.

D’entrada, el govern va fixar en vint mil els voluntaris que feien falta per a poder tirar endavant el dispositiu. A dia d’avui ja n’hi ha més de trenta mil, i això ha permès dissenyar un dispositiu més ambiciós que no es preveia de bon començament. La inscripció és oberta encara, fins dilluns a les dotze del migdia.

El formulari per apuntar-shi es manté actiu al web http://participa2014.cat. 

Tipologia de voluntaris

1. Membres dels punts de participació. Un president i dos vocals, assignats a cada punt de votació. Les seves funcions seran, entre més: obrir la mesa, identificar cadascuna de les persones que s’apropen a participar, registrar-les, comptabilitzar les paperetes i preparar la documentació de tota la jornada. 

2. Gestors dels punts de participació. Les seves funcions seran: assistir el president i els vocals en totes les funcions. Donar-los suport, assessorar-los, informar puntualment de les dades de participació, custodiar el full de transmissió en cas que no hi hagi coordinador de participació, regular les cues d’accés i facilitar la participació i les tasques dels membres, de president i vocals. 

3. Coordinadors del procés de participació. És una figura pensada per als locals de participació amb un nombre important de punts i on calgui una coordinació de tots els gestors. Les seves funcions seran, entre més: comprovar que tots els gestors són al local, coordinar l’organització de cues, recollir la documentació del procés de participació de la jornada. 

4. Voluntaris suplents. En seran les persones disposades a donar cobertura a qualsevol possible absència o incidència, tant al començament com en el decurs de la jornada. Són a disposició dels gestors i coordinadors, que els avisaran per cobrir suplències o qualsevol necessitat que aparegui durant jornada. 

5. Coordinadors del local de participació. És una figura apartada del procés purament. Són els màxims responsables dels locals el 9-N. Obriran i tancaran els locals, definiran els circuits i els accessos d’entrada i sortida de edifici. Donaran les indicacions pertinents dels espais i coordinaran la seguretat en els edificis.

El calendari, a divuit dies del 9-N

–Dilluns 27, a les 12.00, es tanca el termini per a inscriure’s com a voluntaris.

–Dimecres 29, ja es podrà consultar el lloc de participació via web participa2014.cat, 012 i als ajuntaments.

–Dijous 30 comença a comunicar-se l’assignació de tasques als voluntaris.

–Dijous 30 comença un període de deliberació pública i participativa, fins el 8 de novembre, per a fomentar el debat en la població. La Generalitat posa a disposició de totes les associacions, entitats i partits que ho vulguin una xarxa de 241 equipaments civils a tot el territori (casals cívis, hotels d’entitats, casals de gent gran i oficines benestar social) i 64 equipaments culturals (biblioteques, arxius comarcals i museus que tinguin sales d’actes o de reunions). També es demana a la CCMA i als seus mitjans, a més dels governs locals, que col·laborin en la deliberació pública per a fomentar la informació i la participació.

–Dijous 30 comença una nova campanya informativa als mitjans per a explicar amb la màxima pedagogia possible la manera de participar en el 9-N.

305 equipaments per al ‘període de deliberació’

El govern ha fixat un ‘període de deliberació’ sobre el 9-N entre el 30 d’octubre i el 8 de novembre durant el qual entitats i partits podran fer campanya en 305 equipaments cívics i culturals oferts per la pròpia Generalitat. A més, el mateix dia 30 també s’inicia una nova campanya informativa què explicarà als ciutadans com poden participar el 9 de novembre. A partir del dimecres 29 d’octubre, els ciutadans podran consultar quin és el seu lloc de participació en funció de l’adreça que consti en el seu DNI. Ho podran fer a través de la pàgina web, del 012 o preguntar als ajuntaments que ho vulguin facilitar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem