19.10.2014 - 06:00
Aquesta setmana va començar amb la ruptura de la unitat dels partits compromesos amb la consulta del 9 de novembre i es tancarà amb un cop de força de les principals entitats sobiranistes —Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural— en un gran acte a la plaça de Catalunya de Barcelona (12.30). La concentració, convocada inicialment com a acte central de la campanya ‘Ara és l’hora’, ha esdevingut el lloc més idoni perquè aquestes dues entitats exposin quina és, a parer seu, la millor sortida de la crisi actual entre els partits. En els seus parlaments, Muriel Casals i Carme Forcadell, presidentes d’Òmnium i ANC respectivament, exposaran les exigències davant dels representants dels partits que han confirmat la seva assistència.
Les exigències
Les exigències que s’exposaran han estat debatudes per les direccions i les bases de les dues entitats al llarg de la setmana. A hores d’ara, malgrat tot tipus d’especulacions, és una incògnita quines seran aquestes exigències. En qualsevol cas, és previst que facin una aposta decidida per la consulta alternativa plantejada pel president Mas; que cridin a una mobilització en massa el 9 de novembre per omplir les urnes a favor de la independència; que exigeixin un compromís explícit que aquest cop no hi haurà renúncies per part del govern; que proposin als partits d’acordar el full de ruta post-9-N amb el màxim d’unitat possible; que demanin una data concreta i pròxima per a les eleccions plebiscitàries; i que els partits es presentin a aquestes eleccions amb una candidatura de país, el més àmplia possible –tal com va quedar fixat en el full de ruta aprovat per l’última assemblea de l’ANC– o bé amb uns acords de mínims comuns a tots els independentistes.
Refer la unitat
El to, els matisos i la concreció de totes aquestes qüestions marcaran el debat polític dels pròxims dies i setmanes. Aquest cap de setmana hi ha hagut alguns indicis que poden assenyalar una tímida recomposició de la relació entre partits (Junqueras i els diputats d’ERC s’han fet voluntaris de la consulta i David Fernàndez ha refermat el compromís de la CUP amb el 9-N), i l’acte d’avui pot acabar de donar l’empenta necessària per refer la unitat perduda. En canvi, Joan Herrera (ICV) s’ha despenjat en una entrevista a El País dient que no pensava anar a votar el 9-N. Aquesta actitud, que ha rebut una resposta molt indignada a les xarxes socials, sembla que també ha estat rebuda amb decepció per alguns sectors d’Iniciativa i pels seus socis d’EUiA. Un membre d’aquesta formació, l’antrolòleg Manuel Delgado, ha fet una crítica molt contundent a Herrera: ‘Jo no sé com aquests aliats nostres poden ser més calçasses.’
Com serà l’acte de la plaça de Catalunya?
Amb el lema ‘Fem un pas endavant‘, l’acte comença a dos quarts d’una del migdia. Hi intervindran les presidentes de l’ANC i d’Òmnium, Carme Forcadell i Muriel Casals, i s’hi han convidat membres de la societat civil i representants dels partits.
L’acte, que es preveu que duri mitja hora, començarà amb la projecció del vídeo de la pintada de groc del Poblenou del Delta. Seguidament l’actriu Sílvia Bel i els cantants Cesk Freixas i Lluís Llach, al piano, interpretaran el poema ‘Ara mateix’. Durant la interpretació, el president de Súmate, Eduardo Reyes, l’actriu Carme Sansa i dues personalitats més intervindran breument.
Després d’aquest bloc introductori es donarà pas als discursos de Muriel Casals i Carme Forcadell, que es clouran amb el cant dels ‘Segadors’ cap a la una.
Fila zero de personalitats
Davant l’escenari principal de la plaça hi haurà una fila zero amb personalitats de la societat civil i de partits polítics. Juanjo Puigcorbé, Miquel Calçada, Germà Bel, Sergi Mateu, Toni Albà, Joan Lluís Bozzo, Màrius Serra, Empar Moliner, Sergi Belbel, Pep Sala, Montserrat Carulla i Ferran Requejo són alguns dels que hi han confirmat l’assistència.