Què pot fer la informàtica per ajudar-nos a superar les addiccions?

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics i propostes d'aplicacions

VilaWeb
Joan Jofra
18.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui parlarem de superació i d’autoestima. Parlarem d’algunes addiccions i de què pot fer la informàtica, i més concretament internet, per ajudar-nos a superar-les. D’addiccions, n’hi ha de moltes menes i nivells. Jo mateix sóc un ‘malalt’ de la feina, un addicte a les pantalles, els ordinadors, el mòbil, els rellotges… Però no fins el punt que em creïn dependència, és clar. És aquí quan ja parlem d’una malaltia.

Les addiccions més conegudes i esteses poden ser a l’alcohol, el joc, les drogues i el tabac, però també hi ha ciberaddictes! A internet trobareu infinitat de pàgines on incomptables gurus en els seus blocs ens ofereixen ajut, alguns de professionals i uns altres no. També hi ha les webs dels hospitals, metges i de les associacions d’ex-alcohòlics, ex-jugadors, etc.

Però si volem anar per un altre camí, podrem trobar apps que ens hi ajudaran. En cap moment, val a dir, són substitutives d’un bon metge i d’una bona teràpia. És imprescindible que qui tingui de debò un problema de dependència es posi en mans d’especialistes.

Em dic Joan i sóc iPhone-holic

Els experts asseguren que un 71% d’usuaris de telèfons intel·ligents d’edats compreses entre 18 i 45 anys té alguna mena de dependència al mòbil. La més lletja és el phubbing, l’acte de relegar qui ens acompanya i prestar més atenció a l’smartphone o dispositius mòbils que no a qui ens envolta.

Menys maleducada, però igualment perillosa, és la nomofòbiaabreviatura de l’expressió anglesa ‘no-mobile-phone phobia’, entesa com el pànic a no portar el telèfon al damunt. Quants no heu tornat a casa si us hi heu deixat el mòbil?

I per a tot això, on trobarem ajuda? Sí, al nostre telèfon i a les apps que s’han creat per ajudar-nos-hi! Com FaceUp (per a Android i iOS), desenvolupada per un grup de gent de Barcelona i que funciona com un test per a saber el nivell de dependència. Si cal, l’app suggereix participar en un programa per a superar l’addicció mitjançant desafiaments. A més, permet de seguir l’evolució com a usuari i analitzar l’ús que es fa del mòbil.

Després hi ha les apps que registren i et diuen com fas servir el telèfon, quantes vegades l’agafes, quants minuts el dia el fas servir, etc. Per a iPhone teniu Moment i per a Android BreakFree, en què pots marcar a quines hores no vols rebre trucades ni ser ‘molestat’ o els pares poden restringir l’ús del telèfon als seus fills.

I per acabar l’iPhonecoholisme, uns consells per als malalts de Whatsapp:

* Última connexió: desactiva-la, no cal que tothom sàpiga quan és la darrera vegada que t’hi has connectat.

* Bloca o elimina les persones que no t’aportin res i et roben temps.

* Dóna’t de baixa dels grups que ja no t’interessen.


Em dic Joan i sóc alcohòlic

Aquesta frase sí que l’haureu sentida un munt de vegades al cine, quan el protagonista entra en un local on hi ha un munt de gent asseguda en cercle. Doncs també hi ha apps per ajudar els alcohòlics. Una és l’aplicació oficial d’Alcohòlics Anònims, 12 Steps AA Companion – Alcoholics Anonymous, que ajuda en els ja famosos dotze passos d’AA per a deixar de beure: us calcula els dies que fa que no beveu, hi ha el ‘big book’ d’AA (de 164 pàgines) i teniu, en perfecte estil nord-americà, un conjunt de pregàries.

A una altra escala hi ha un grup d’apps que mesuren la quantitat d’alcohol a la sang segons les begudes que s0han ingerit. Però la seva exactitud deixa molt a desitjar i jo no les recomanaria davant d’un control d’alcoholèmia…

Em dic Joan i sóc fumador

I encara que ja no fumi, sempre seré fumador. Els qui ho heu intentat ja ho sabeu, i els que encara no ho heu intentat ho temeu: deixar de fumar és difícil i les apps específiques d’ajuda us poden donar un cop de mà, però recordeu que no són miraculoses. Busqueu ajuda, però desconfieu si:

* Són de curta durada i no us donen ajuda a posteriori.

* Són molt cares.

* Venen suplements o pastilles només disponibles via app o programa.

* Et diguin que deixar de fumar és fàcil.

Alguns recursos:

La primera, feta per un escocès quan va deixar de fumar, enforteix l’estereotip de garrepes que tenen i simplement et recorda quants dies fa que no fumes i quants diners t’has estalviat. Es diu Since I Quit, ras i curt. Com veieu no pretén fer-vos reflexions elevades, simplement recordar-vos els diners que ara teniu a la butxaca i, com a bon programa 2.0, pots anar publicant a Facebook els teus dies sense fumar. Quan escrivia aquest article deien que jo havia estalviat 28.432 euros.

Els del National Health Service anglès (NHS) han fet una app per ajudar-vos-hi. És una mica més complexa, però com us podeu imaginar, en anglès amb ajudes, consells, també té un calculador de dies i diners estalviats, i línia directa amb el suport de l’NHS.

Més a prop, els de Fewlaps de Barcelona han fet l’app Quit smoking – QuitNow!, en català i quaranta-tres llengües més, té una versió gratuïta amb consells, càlcul del teu temps i diners sense fumar i participació en una comunitat de gent que vol deixar de fumar. I són més optimistes perquè segons ells ja he estalviat 35.540 euros.

I per acabar només cal dir que deixem de banda algunes addiccions que són fins i tot més importants. Val a dir que qui tingui una dependència cal que es posi en mans d’especialistes i que amb les seves teràpies realment podrà sortir-se’n. En cap moment volem banalitzar un veritable problema com és una malaltia, ni fer de metges.

Bé, i que tot això no afecti la vostra addicció a l’Internauta: per a aquesta addicció no hi ha remei.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem