Com explica la BBC la situació a Catalunya als seus lectors?

  • En destaca sobretot el dèficit fiscal i el menyspreu del català

VilaWeb
Redacció
15.10.2014 - 10:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La BBC ha publicat, com fa amb moltes qüestions complexes, un article en forma de preguntes i respostes per resoldre els dubtes que puguin tenir els lectors sobre el cas català arran dels darrers esdeveniments. Per a situar el lector, l’autor, Patrick Jackson, diu: ‘La febre de la independència ha conquerit la regió més rica d’Espanya, Castalunya, però el govern de Madrid està decidit a prohibir qualsevol tipus de referèndum a l’estil escocès’. L’article conclou que segons Artur Mas hi haurà 9-N però que ‘el referèndum de facto seran unes noves eleccions’. 

La primera pregunta que es fa és si Catalunya és un país. N’explica breument la història i la cultura i parla de la celebració del Tricentenari. Tot seguit analitza els factors que han torpedinat la independència i destaca sobretot la crisi econòmica i les xifres d’atur. ‘La sensació d’injustícia perquè el govern espanyol pren molt més del que retorna [a Catalunya]’ és un altre dels motius que destaca. Les explicacions s’acompanyen amb infogràfics per comparar la situació a Catalunya i Espanya. També destaca el menysteniment per la llengua catalana dels darrers anys.

L’autor es pregunta: ‘És cert que Madrid exprimeix els catalans?’. I respon que és difícil de calcular perquè el govern espanyol no publica les balances fiscals. Tanmateix, constata que la inversió per Catalunya ha caigut. ‘La gent té la sensació que les insfraestructures públiques no estan ben finançades’. 

També es qüestiona si el 9-N és legal i explica que Mas ha assegurat que hi ha marcs legals preexistents que ho permetran i que, per contra, el tribunal constitucional espanyol n’està considerant la legalitat.
Finalment respon ‘Què passa d’ara endavant?’ i replica les paraules de Mas sobre que el 9-N hi haurà ‘paperetes, urnes i col·legis electorals’ i 20.000 voluntaris. I que el referèndum ‘de facto’ seran unes noves eleccions.

L’article també compara el cas català amb l’escocés i explica com Rajoy ha blocat totes les possibilitats de diàleg. Fins i tot es menciona el referèndum sobre les prospeccions petrolieres a les Canàries.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem