15.10.2014 - 06:00
El rumb del procés sobiranista ha canviat. El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar la disposició del govern de portar endavant la consulta del 9 de novembre, però basant-se en un marc legal diferent de la llei de consultes i el decret de convocatòria suspesos per part del Tribunal Constitucional espanyol. Amb aquesta proposta sobre la taula, la unitat que tenien els partits sobiranistes no s’ha mantingut. Però tampoc s’ha trencat del tot. Els pròxims dies seran decisius per a la desitjada unitat dels partits.
ERC, ICV-EUiA i la CUP van mostrar-se molt crítics amb la nova fórmula de votació i amb el fet que Mas hagués reconduït l’acord inicial de celebrar la consulta d’acord amb el decret signat el 27 de setembre. Tot i les crítiques de les formacions polítiques, ERC i la CUP s’han mostrat disposades a col·laborar. D’altra banda, ICV és més reticent a refer el consens, donant cap suport al nou 9-N. Tant CDC com UDC donen ple suport a Mas en la nova proposta de consulta.
En la seva compareixença, Artur Mas no va voler revelar quin és el marc de la nova votació (‘aquesta vegada no els facilitarem les coses’) i va definir el 9-N com la consulta anticipada de la ‘consulta definitiva’, que serien unes eleccions plebiscitàries per a tenir una majoria del parlament favorable a la independència. Mas va demanar als partits que diguessin si hi donaven suport, però que el govern tenia la determinació d’acomplir el pla: ‘El govern està decidit a fer la consulta el 9 de novembre. El govern manté l’objectiu de fer la consulta el 9 de novembre. Hi haurà locals oberts, urnes i paperetes.’
ERC, disposada a ajudar
El president d’ERC, Oriol Junqueras, va fer responsable el govern del trencament de la unitat dels partits sobre la consulta del 9 de novembre. ‘El govern va trencar la unitat que hi havia fins en aquell moment, que consistia a defensar el model de consulta pactat. Fins ahir tots estàvem d’acord a defensar aquella consulta’, va dir Junqueras, que creu que caldria tornar al model anterior. Ara, també va dir: ‘Si el govern persisteix a no voler retornar al camí de la unitat, nosaltres intentarem ajudar igualment. És evident que no és el model que ens agrada, però si el govern persisteix en la proposta intentarem ajudar, i així ho vam dir ahir.’
ICV-EUiA no avala la consulta
Per la seva banda, ICV-EUiA no avala la consulta alternativa presentada ahir pel president de la Generalitat, Artur Mas, com a prèvia d’unes eleccions plebiscitàries. Ho va explicar el coordinador d’ICV, Joan Herrera, que va dir: ‘L’acord que teníem ja no existeix. Mas ha parlat de succedani i de substitutiu. I ha parlat de plebiscitàries.’ I ha anunciat que la seva proposta és sortir al carrer, ‘davant els col·legis tancats pel PP’, el dia 9, per denunciar ‘la vulneració dels drets fonamentals’.
La CUP posa condicions
La CUP considera que la situació actual, amb la ruptura de la unitat entre els partits per la consulta, no és pas la idònia, i demana que es corregeixi ‘el partidisme i la manca de compliment dels compromisos del govern’. Ho va dir el diputat Quim Arrufat, que va explicar que la proposta feta ahir per Artur Mas és la mateixa que va fer a la reunió de dilluns, i que la CUP la trobava bé. Lamenta que avui ‘sigui un acte partidista i d’heroisme personal i un acte de politització’ que porti a unes eleccions plebiscitàries. La CUP donarà suport a la consulta presentada per Mas si es compleixen les condicions que ja va presentar a la reunió, orientades a garantir que hi hagi urnes a tots els col·legis.
Informació relacionada:
Quin és el nou pla del president Mas per a votar el 9-N?
Les onze condicions de la CUP per a donar suport al 9-N
ENQUESTA: Anireu a votar el 9-N?