14.10.2014 - 09:17
L’eurodiputada alemanya de la CDU Ingeborg Grässle ha reclamat a UPyD que es disculpi per haver comparat el procés sobiranista català amb el nazisme: ‘Almenys s’hauria de disculpar, és inapropiat i fals’, s’ha queixat en declaracions a l’ACN. ‘Banalitzar el nazisme és una vergonya per a les víctimes’, ha lamentat. Grässle, eurodiputada demòcrata-cristiana de Baden-Württemberg, afegeix que ‘qualsevol polític alemany hauria de dimitir immediatament si fes servir aquest llenguatge’. Les seves declaracions són una resposta a la carta que l’eurodiputada d’UPyD Beatriz Becerra va enviar dimecres passat als 751 eurodiputats comparant la consulta amb ‘Itàlia i Alemanya durant els anys vint i trenta del segle XX’.
Grässle admet haver-se quedat ‘atònita’ i ‘molt descontenta’ en llegir la carta de Becerra i li exigeix ‘respecte per les víctimes’. ‘En un país democràtic, titllar els teus enemics polítics de nazis és completament desmesurat’, adverteix. I recorda a UPyD que ‘el que va succeir a Alemanya els anys 20 i 30 i després va ser tan cruel i tan terrible que aquest llenguatge no s’hauria de fer servir’. ‘Intenteu resoldre els vostres problemes d’una manera justa i democràtica, però si us plau no utilitzeu aquest tipus d’exemples’ perquè el règim nazi ‘continua sent molt dolorós’ per als alemanys, li demana a l’eurodiputada de Rosa Díez.
Becerra va escriure que ‘si un govern incompleix la Constitució i les lleis del seu país, la democràcia desapareix, com va passar a Itàlia i Alemanya durant els anys 20 i 30 del segle XX’. ‘Defensar la democràcia a Europa és impedir que se celebri a Espanya aquesta consulta il·legal’, proclama en la seva carta, en què també assegura als eurodiputats dels 28 que ‘Catalunya mai no ha estat una nació europea’ i que, en realitat, ‘només un 23%’ dels catalans volen votar. Grässle, eurodiputada del partit d’Angela Merkel des del 2004, dubtava de si respondre a Becerra i finalment ho ha fet mitjançant l’ACN.
‘Vaig reflexionar sobre si havia de dir alguna cosa i em vaig decidir a fer-ho, perquè quan es titlla algú altre de nazi vol dir que l’ambient està completament enverinat i cal fer alguna cosa urgentment, ara que encara és possible, els demòcrates no s’han de tractar així els uns als altres’, argumenta. ‘Em vaig quedar molt descontenta amb això que tothom que no segueix la llei fa servir mètodes nazis, em vaig quedar atònita amb la forma com es va fer aquesta comparació’, reconeix. ’Podem aprendre molt del referèndum d’Escòcia’ L’eurodiputada dels ‘populars’ europeus, que presideix el comitè de Control pressupostari de l’Eurocambra, no vol posicionar-se ‘ni a favor ni en contra’ de la consulta catalana. Però admet que es pot ‘aprendre molt sobre la manera com es va fer el referèndum a Escòcia’.
‘Es va fer d’una manera molt justa, admiro el poble britànic i també l’escocès, per com van resoldre una pregunta tan difícil i per com es tracten ara a si mateixos’, celebra Grässle, número 5 de la CDU a Baden-Württemberg en les darreres eleccions europees. ‘Traieu les vostres conclusions i intenteu resoldre el problema de forma democràtica i tractant els altres com a demòcrates i no com a persones que no mereixen ser anomenades persones’, insisteix. Precisament aquest dilluns, també al Parlament Europeu, l’eurodiputada d’UPyD Maite Pagazaurtundúa va alertar del ‘nacionalpopulisme’ de l’independentisme basc.
La carta de Becerra, una resposta a la missiva que els eurodiputats d’ERC-NeCat Josep Maria Terricabras i Ernest Maragall havien enviat a l’Eurocambra, denuncia que a Catalunya els contraris a la consulta pateixen ‘intimidacions’ i són ‘marginats de les institucions, les escoles i els mitjans públics, tots controlats pels nacionalistes’. I afirma que Catalunya ‘sempre ha estat part d’Espanya’ i ‘dir que va ser conquerida per la força és el resultat d’un deliri nacionalista que distorsiona els fets històrics’.