10.10.2014 - 06:00
El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha proposat de suspendre el jutge Santiago Vidal de totes les funcions, per haver participat en l’elaboració d’un esborrany de constitució catalana. Vidal, jutge de l’Audiència de Barcelona, no va pas amagar que hi hagués col·laborat, juntament amb un grup de deu experts.
Antonio Jeús Fonseca-Herrero, que és qui promou l’acció disciplinària, va incoar ahir un expedient al jutge Vidal i va proposar a la comissió disciplinària que el suspengués cautelarment de les funcions de jutge. Considera que Vidal ha de ser apartat ‘per menysteniment inexcusable en el compliment dels deures judicials i vulneració del deure d’observació del règim d’incompatibilitats’, que apareix tipificat com a falta molt greu a l’article 417,14 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).
Fonseca-Herrero és un magistrat del Tribunal Suprem que té el càrrec de promotor de l’acció disciplinària del CGPJ. És l’encarregat d’iniciar i incoar els expedients d’aquesta mena als membres de la carrera judicial i de presentar-ne els càrrecs davant la comissió disciplinària.
Aquesta proposta de sanció haurà de ser estudiada pels vocals que formen part d’aquesta comissió disciplinària. N’és president Wenceslao Francisco Olea Godoy i en són titulars Carmen Llombart Pérez, María Victoria Cinto Lapuente, Roser Bach Fabregó, Vicente Guilarte Gutiérrez, Enrique Lucas Murillo de la Cueva i María Ángeles Carmona Vergara. Si la sanció és d’expulsió de la carrera judicial el ple del CGPJ ho ratificarà finalment.
En una entrevista, el mes d’abril, Vidal deia a VilaWeb que no pensava que hagués de rebre represàlies: ‘Quina llei prohibeix que hi hagi un grup d’experts que es dediqui a pensar o a treballar sobre allò que vulgui? No hi ha res d’il·legal i els jutges que integrem el grup ho tenim molt clar. La Llei Orgànica del Poder Judicial ens marca un règim d’incompatibilitats molt estricte i diu clarament que podem dedicar el nostre temps lliure a elaborar informes tècnics.’
Vidal també és un dels trenta-tres magistrats que van signar un manifest en favor de la consulta, en què manifestaven que era constitucional, fet que va originar també una denúncia del grup d’ultradreta Manos Limpias i l’obertura d’una altra investigació per part del Consell General del Poder Judicial.
Notícia relacionada: Els detalls de l’esborrany de constitució catalana, per Santiago Vidal