09.10.2014 - 12:03
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, ha defensat ‘l’estabilitat de l’actual model de convivència’ davant els ‘moviments separatistes i rupturistes’. Durant el discurs institucional amb motiu del Nou d’Octubre, Fabra ha reivindicat –en castellà– el ‘sentiment d’unitat’ a Espanya i ha carregat contra el moviment independentista. Ha dit que el procés sobiranista català i la consulta prevista per d’ací a un mes, el 9 de novembre, eren ‘el principal risc al qual s’enfronta Espanya’.
D’una altra banda, ha reiterat que per confirmar i consolidar la recuperació econòmica cal estabilitat política i no ‘aventures arriscades que no sabem cap a on ens condueixen’.
‘Vivim un canvi d’època. Crec sincerament que enguany és el primer exercici en el qual s’inicia la recuperació econòmica’, ha dit Fabra, que s’ha referit al risc ‘d’aventures’ i l’amenaça dels ‘moviments rupturistes i separatistes’ per a aquesta estabilitat econòmica.
‘Avui els valencians som més lliures que mai. Hem assolit quotes de desenvolupament inimaginables fa dècades, dins del nostre model de convivència presidit per la constitució i el nostre autogovern, fundat en el nostre estatut’, ha dit. I ha defensat que la Generalitat s’havia de centrar ara en les famílies i que aquestes ‘puguen tenir més diners a la butxaca’.
La Generalitat Valenciana distingeix Felipe VI, Adolfo Suárez i l’entitat seccionista de la llengua Reial Acadèmia Valenciana de Cultura
Abans del seu discurs, Alberto Fabra ha lliurat les distincions i medalles de la Generalitat Valenciana. Enguany el Consell ha concedit l’Alta Distinció al rei espanyol Felipe VI i, a títol pòstum, a l’ex-president espanyol Adolfo Suárez, en reconeixement ‘al seu compromís amb el futur d’un poble’.
El químic Avelino Corma i l’empresari Manuel Peláez –aquest darrer també a títol pòstum–, són altres dels guardonats amb l’Alta Distinció.
Alberto Fabra ha atorgat les Distincions de la Generalitat Valenciana a l’associació benèfica Casal de la Pau, el Casino Antic de Castelló de la Plana, l’Associació de Pares de Nens amb Càncer del País Valencià i les associacions agràries ASAJA, AVA, FEPAC i la Unió de Llauradors.
El cap del Consell també ha concedit medalles al mèrit esportiu a la judoka Ana Carrascosa i a les gimnastes Alejandra Quereda i Elena López, a l’àrbitre de futbol Antonio Miguel Mateu Lahoz i a l’esportista paralímpica Ruth Aguilar, integrant de la selecció espanyola d’atletisme adaptat.
Els escriptors valencians Laura Gallego i Manuel Vicent han rebut el Premi de les Lletres mentre que l’escola coral de Petits Cantors de València ha rebut la distinció al mèrit cultural, juntament amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, entitat secessionista contrària a la unitat de la llengua. La Reial Acadèmia de Medicina de València ha estat reconeguda amb la distinció al mèrit científic.