08.10.2014 - 17:03
Representants de la comissió d’educació d’Escola Valenciana han lliurat avui un informe al grup de treball del comitè d’experts de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries del Consell d’Europa sobre els atacs a la llengua per part del govern valencià. Segons que ha informat Escola Valenciana, la federació ha mantingut una reunió amb els experts i amb altres entitats per aportar informació en relació a l’elaboració del quart informe d’avaluació de les polítiques lingüístiques dels governs respecte a les llengües minoritzades dels seus territoris.
Escola Valenciana manifesta que, en relació a anteriors informes elaborats pel comitè, la Generalitat Valenciana ha mantingut una actitud poc afavoridora per millorar o canviar les polítiques lingüístiques, davant les alertes dels experts per la ‘manca de promoció i normalització’ del valencià per part de l’administració.
Segons l’entitat, la conselleria d’Educació ‘vulnera sistemàticament la llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) pel fet de no garantir la possibilitat d’estudiar en valencià a tota la ciutadania’. En aquest sentit, han recordat que actualment el 60% d’escoles ofereixen línies en castellà i només un 40% de línies en valencià.
Escola Valenciana ha fet palesa la manca de promoció dels programes educatius òptims i de campanyes informatives sobre matriculació per part de la conselleria d’Educació. També ha recordat totes les accions jurídiques que s’han dut a terme per part de l’oficina de drets lingüístics de l’entitat per a defensar drets bàsics de les famílies i que compten amb cinc sentències favorables del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià al dret a l’educació en la nostra llengua.
Els representants han detallat també al comitè el centenar llarg d’unitats educatives en valencià que el govern d’Alberto Fabra ha suprimit per a aquest curs, a més del tancament de cinc escoles públiques que comptaven amb programes d’ensenyament en valencià.
L’aplicació de la LOMCE ha estat un dels punts en què més han insistit els representants d’Escola Valenciana. L’entitat considera que l’aplicació de la nova llei educativa ha vulnerat tant principis de l’Estatut d’Autonomia valencià com la LUEV i afegeix que el Decret de Currículum de Primària ‘és il·legal’, per la qual cosa es va presentar el passat 8 de setembre un recurs contenciós-administratiu al respecte davant del TSJ.
‘Les administracions valencianes responsables han intensificat en els últims temps unes polítiques lingüístiques de marginació del valencià i la tasca de normalització la realitzen institucions acadèmiques, entitats i col·lectius cívics del País Valencià, així com les comunitats educatives de les escoles públiques, de qualitat i en valencià, que han de vetllar constantment pels programes òptims davant dels entrebancs de la conselleria d’Educació’, conclou Escola Valenciana.