05.10.2014 - 06:00
Després de debutar fa dos anys com a novel·lista amb ‘Memòria d’uns ulls pintats‘, Lluís Llach publica ara una segona novel·la, ‘Les dones de la Principal‘ (Empúries), una història de tres generacions de dones, ambientada en un poblet d’una comarca vinícola i amb un fosc assassinat pel mig, comès el 18 de juliol del 1936, que un policia s’ha posat a investigar i que destaparà els secrets de la família. Llegiu-ne un fragment.
L’editor, Josep Lluch, ens explica:
«Qui hauria dit fa quatre dècades que Lluís Llach escriuria novel·les? Quan es va incorporar als Setze Jutges, als divuit anys, va haver d’entomar alguns retrets de Maria Aurèlia Capmany i altres notables a les seves lletres, que trobaven febles, amb poc rigor lingüístic. Però Lluís Llach va picar pedra i un dia va escriure la magnífica ‘Com un arbre nu’, per exemple. De totes maneres, s’endevinava que un dia en Llach necessitaria saltar-se les constriccions mètriques i deixar-se anar escrivint. Va caldre que abandonés la música perquè escrivís ‘Memòria d’uns ulls pintats’, una novel·la emotiva i ben construïda, en què Lluís Llach semblava projectar-s’hi íntimament. Dos anys i mig més tard, ens arriba ‘Les dones de la Principal’, una història poderosa i hàbil, més complexa, escrita amb un fort instint narratiu, amb la capacitat de seducció dels grans tafaners. Un bon novel·lista sol ser un bon tafaner. La segona novel·la, a diferència de la primera, és una història de dones, de tres generacions de dones vinculades al món del vi, d’una vila que recorda Porrera, que és el poble de la mare de Lluís Llach, on el cantant i escriptor passava els estius. Un poble tancat entre turons, molt diferent de la ventejada Verges. ‘Les dones de la Principal’ és la història d’unes dones i d’una família, amb passions amagades i amb misteris, amb amors diferents i feliços. Un dels misteris amb què arrenca el llibre és la mort violenta, el juliol del 1936, d’algú que havia estat el capatàs de la finca familiar. Quatre anys més tard, un comissari inicia una investigació que és un pretext per estirar el fil d’una història magnífica, amb revolts i sorpreses i personatges inoblidables, com l’Úrsula, la vella majordona de la Principal.»
La sinopsi:
Maria Roderich (la Vella), Maria Magí (la Senyora) i Maria Costa són les tres dones que, al llarg de quasi un segle, han regentat la Principal, el casal més assenyalat del poblet de Pous, al cor de la comarca vinatera de l’Abadia. Elles tres, àvia, mare i filla, han fet prosperar les vinyes, després del desastre de la fil·loxera, a través d’un seguit de transformacions que consoliden el negoci del vi.
Però en la història de la Principal hi ha un punt fosc: l’assassinat d’un home que n’havia estat el capatàs, el 18 de juliol del 1936. Passada la guerra, un inspector de policia decidit a resoldre el cas emprèn una investigació que el portarà a descobrir els secrets de la família i una xarxa feta amb els nusos del temperament, la passió i el poder. L’Úrsula, la vella majordoma de la casa, i en Llorenç, el jove capatàs, seran molt més que simples testimonis d’aquell fet; amb ells es lliguen el passat i el futur de la història narrada en aquesta novel·la lluminosa i trepidant.