Mas fa una passa més en la desobediència política al TC pel 9-N

  • El president ha signat el decret de nomenament dels membres de la comissió de control de la consulta

VilaWeb

Redacció

02.10.2014 - 20:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat el decret de nomenament dels set membres de la comissió de control de la consulta del 9-N. D’aquesta manera fa una passa més en el camí de no acatar la suspensió de la consulta dictada pel Tribunal Constitucional espanyol. Ahir va ser el parlament que va desobeir la resolució del TC i avui Mas ha anat més enllà, perquè la signatura del decret pot ser portada a la fiscalia, tal com van amenaçar de fer el PP i Ciutadans. Mas fa aquest gest abans de la cimera de demà, en què ERC i la CUP li demanaran que reprengui la campanya i els preparatius del 9-N.

‘Als efectes de la vigència corresponent, i en virtut de les facultats que m’atribueix la llei de la presidència i del govern i la resta de normativa d’aplicació, decreto.’ Aquest és el preàmbul de l’article únic del decret en què Mas nomena els membres de la comissió de control.

El parlament va elegir ahir els set membres de la comissió, en una votació accidentada, car els diputats de Ciutadans van abandonar l’hemicicle i els parlamentaris de PSC i del PP es van quedar però no van votar. Enric Millo (PP) i Albert Rivera (Ciutadans) van alertar de les responsabilitats ‘legals i penals’ a què es podrien encarar els diputats que hi havien votat a favor. Encara més, Alícia Sánchez-Camacho va anunciar que el seu partit portaria l’acord als tribunals i va advertir Mas que si signava el decret de nomenament incorreria en una il·legalitat.

Malgrat tot, apel·lant a la llei de la presidència de la Generalitat i del govern, Mas ha decidit de continuar endavant i signar el decret de nomenament, amb el consentiment dels set membres de la comissió, que són Mercè Barceló, Joaquim Brugué, Alfons González, Miquel Martín, Marc Marsal, Jordi Matas i Benet Salellas. Una de les primeres decisions que haurien de prendre seria de nomenar els membres de les set comissions de seguiment, que són territorials. Els estrangers que vulguin votar el 9-N s’han d’adreçar a una d’aquestes comissions entre l’1 i el 7 d’octubre. Fonts del govern han explicat que, abans de constituir aquests òrgans territorials, s’estudiarà si té implicacions per als funcionaris.

L’advocacia de l’estat ja ha rebut l’encàrrec del govern espanyol d’estudiar aquesta comissió de control, analitzant les conseqüències legals de la designació dels set membres per part del parlament, però també la signatura del decret per part de Mas. En cas de detectar-hi il·legalitats, el govern espanyol portarà les decisions davant de la justícia, perquè tant el Parlament com la Generalitat haurien fet cas omís de la suspensió de la llei de consultes.

El president ha signat aquest decret la vigília de la cimera amb ERC, ICV-EUiA i CUP al Palau de la Generalitat. Tant ERC com la CUP han mostrat el seu malestar pel fet que el govern decidís d’aturar la campanya institucional i més preparatius de la consulta i ja han anunciat que demanarien a Mas que els reprengués.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem