26.09.2014 - 06:00
‘Demanem un matí o una tarda de la vostra vida per assegurar el sí-sí’, diu la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, que fa una crida perquè la ciutadania s’impliqui en la campanya informativa de voluntaris amb vista al 9-N. Ara com ara n’hi ha 25.000, però en calen 100.000 per a arribar a totes les cases del Principat. Forcadell explica en aquesta entrevista els detalls de la campanya, com funcionarà, a qui s’adreçarà, què cal fer per participar-hi… I confirma que l’ANC i les entitats treballen amb els partits partidaris del sí-sí per coordinar una campanya unitària.
—La campanya de la Gigaenquesta es basa en el porta-a-porta…
—No en diem ‘porta-a-porta’, sinó enquesta. Perquè a la gent li pot semblar que això del porta-a-porta és molt difícil. S’ha d’entendre, en canvi, que serà un acte festiu i que el barri ho sabrà de bell antuvi, s’haurà anunciat…
—Però sí que es trucarà a la porta, per interpel·lar directament els veïns. Això és habitual en països anglosaxons, però no tant a casa nostra. Els enquestats hi poden ser renuents?
—No, perquè és una manera diferent de fer campanya, que consisteix a acostar-se més a la gent. Volem canviar la manera de fer política, i això també vol dir canviar la manera d’arribar a la gent. Si volem saber qui és el nostre diputat per poder-hi parlar, també hem de canviar la manera de fer-ho. Els direm: ‘Bon dia, som voluntaris de la campanya i volem fer-vos unes preguntes. Si ho voleu, fantàstic; si no, bon dia i moltes gràcies.’
—Hi ha partits que faran campanya pel sí-sí quan la consulta ja hagi estat convocada. Teniu pensat de coordinar-vos-hi per fer-ho conjuntament?
—Sí, sí. D’això, ja en parlarem, perquè ara hi treballem. És una proposta que tenim i hi treballem. Volem fer una campanya unitària de tothom per al sí-sí, liderada per la societat civil, que s’hi afegeixi tothom. Hi treballem, i en parlarem segurament la setmana que ve, que tindrem una proposta més en ferm.
—Serà una campanya diferent de la de voluntaris que comenceu ara?
—Es tractaria que tots hi participéssim d’alguna manera. Ja veurem com ens acabem coordinant. Volem fer una campanya coordinada amb tothom qui treballa pel sí-sí.
—Imaginem-nos que el Tribunal Constitucional espanyol suspèn la convocatòria de la consulta i el govern diu que no pot continuar fent campanya institucional.
—El govern de la Generalitat podrà continuar fent campanya per a la participació, si més no…
—Si se suspèn el decret de convocatòria quedarà prohibida tota campanya institucional sobre la consulta.
—Sí, és possible. Però encara no en podem parlar, d’això, perquè no s’ha suspès el decret. Potser el govern no ho podrà fer, però els partits sí. Ja ho veurem, dependrà dels termes de la impugnació.
—Hi ha juristes que diuen que si el govern tira endavant la consulta malgrat haver estat suspesa, això tindrà conseqüències per als funcionaris que s’hi impliquin. Si fos així, l’ANC podria assumir alguna funció organitzativa?
—No, això ho han de fer els funcionaris de la Generalitat. Ho ha de fer el govern de Catalunya, que ho ha d’assegurar. Ja ho veurem després. En principi, no ho tenim previst.
—Començareu la campanya de voluntaris el 4 d’octubre.
—Sí, el 4 d’octubre. Però si el Tribunal Constitucional suspengués la convocatòria abans, començaríem la campanya aquell mateix dia a les set del vespre. Perquè, com se supera això? Amb més democràcia. I això vol dir més votació, i més campanya.
—Si la suspensió és més tard, convocareu igualment concentracions davant els ajuntaments?
—Potser sí que farem alguna cosa, però sobretot continuarem la campanya. Això ja sabem que passarà, i si ja diem que aquest tribunal no pot decidir per nosaltres ni té credibilitat tampoc no té gaire sentit que variem el camí previst. Ja farem campanya i ja tindrem tothom al carrer mobilitzat. Durant els dies que duri la campanya tothom haurà d’estar mobilitzat.
—En què consistirà la campanya?
—La campanya és molt ambiciosa, la més important que s’haurà fet. Volem escoltar tots els ciutadans d’aquest país. Per això necessitem els 100.000 voluntaris, perquè vagin a totes les cases; els volem per a assegurar la victòria del sí-sí. Farem una enquesta a totes les cases de Catalunya, per demanar a la gent com és el país que vol, quines són il·lusions i desigs tenen, i com hem de construir aquest país.
—Què implica per a cada voluntari de prendre-hi part?
—Una dedicació de dues hores i mitja, a tot estirar. Demanem això i prou. I crec que és molt poc per al rendiment que en traurem. Diem a tothom que si mai s’ha proposat de fer res per Catalunya, ara és el moment. I això vol dir fer-se voluntari. Demanem un matí o una tarda de la seva vida per a assegurar el sí-sí.
—Com es fa la inscripció?
—Mitjançant la web de la campanya ‘Ara és l’hora’, trucant al telèfon 902 811 914 o a través de les seus territorials d’ANC i d’Òmnium. Quan s’hagin fet voluntaris, els enviarem un correu amb informació. L’enquesta es farà de dos en dos; els diem els llocs on hauran d’anar. Es fa en un matí o una tarda; els voluntaris es troben tots, es reparteixen per les cases on han d’anar i després es tornen a reunir per fer una festa, que pot ser un vermut o un dinar. Depenent de cada lloc, a cada voluntari se li assignarà un bloc de pisos o un tros de carrer. A cada parella de voluntaris se li assignarà, per exemple, trenta domicilis. I això vol dir que tots dos hauran de fer els trenta domicilis, i no pas quinze cadascun. L’1 d’octubre fem una prova pilot de la campanya, a Martorell, que es dirà ‘Escoltem Martorell’.
—La campanya serà igualment intensa a tot el territori o s’incidirà més en els llocs on hi ha bosses d’indecisos més grans?
—Volem els cent mil voluntaris per arribar absolutament a tot arreu. Però sí que tenim marcades unes zones de prioritat, que és on hi ha més gent indecisa.
—Feu una enquesta, amb preguntes a la gent, però no proveu de convèncer ningú per al sí-sí. Per què?
—Perquè pensem que aquest país el construïm entre tots i per això hem d’escoltar tothom. Els demanem com volen que sigui el nou país, i alhora els informem que hi ha una consulta. Donem informació, perquè sense això entenem que la gent no pot votar. Els informem que hi ha la consulta, i els demanem si volen rebre més informació. No anem pas a convèncer, sinó a explicar-los que som voluntaris de la consulta del 9-N i de la campanya ‘Ara és l’hora’. I després els escoltem. Volem que ens diguin com volen aquest país. Escoltar-los és molt important, perquè des del moment que els escoltes també els informes. És una campanya de tot el territori, encapçalada per la societat civil, que és de tothom i s’ha de fer d’una manera diferent de les campanyes dels partits. Entenem que és la campanya de la societat civil, de tot un país.
—Però si l’objectiu de la campanya és aconseguir que mig milió d’indecisos votin sí-sí bé caldria mirar de convèncer-los.
—Això és una altra part de la campanya, en què mirarem de convèncer mitjançant actes, amb l’objectiu d’arribar a sectors determinats. Per exemple, intentarem convèncer la gent gran amb especialistes sobre les qüestions que els preocupen. Aquesta campanya és diferent; va adreçada a tota la població. Més endavant procurarem arribar als 500.000 indecisos amb actes més concrets i més sectorials.