Nervis a Madrid per la data de la convocatòria de la consulta

  • PP i UPyD acusen Mas de 'jugar amb la data' per esquivar el dispositiu estatal · Les lleis de la Generalitat no s'han publicat mai d'una manera immediata

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La classe política espanyola contrària a la consulta viu amb irritació que la llei aprovada divendres no hagi estat publicada encara al diari oficial. És sabut que les lleis catalanes no es publiquen mai d’una manera immediata i, tanmateix, el govern espanyol esperava una escenificació ràpida durant el cap de setmana. Això trastoca els plans inicials de Mariano Rajoy.

Alícia Sánchez-Camacho va palesar aquesta irritació en un acte a Cantàbria, quan va parlar de ‘jocs de calendari’ del president de la Generalitat. Rosa Díez, d’UPyD, va anar més enllà i va arribar a definir Artur Mas de ‘tafurer’.

Per a convocar la consulta Artur Mas té temps fins el 9 d’octubre. Ahir va aclarir que no esperaria tant i que la llei i el decret sortirien publicats aquesta setmana mateix. El govern espanyol havia previst un operatiu extraordinari que incloïa una reunió especial del consell de ministres.

Aquesta setmana és marcada per tres esdeveniments importants per la capacitat de condicionar el moment de la signatura. En primer lloc, dimarts Mariano Rajoy comença un viatge a la Xina, que podria endarrerir, tot i que ja l’ha endarrerit dues vegades. Si Rajoy és fora, Soraya Sáenz de Santamaria podria presidir el consell de ministres que ha de demanar la impugnació, cosa que legalment no presenta cap inconvenient, però que el PP voldria evitar.

També hi ha previst un ple ordinari del Tribunal Constitucional dimarts, dimecres i dijous. El propòsit del govern espanyol era que si Mas signava els decrets aquest cap de setmana el consell de ministres faria una reunió extraordinària i així el tribunal podia prendre la resolució demà mateix. Si Mas signa després de la reunió ordinària, el Constitucional n’haurà de convocar una d’extraordinària.

La Generalitat remarca que la seva actuació és normal. Les lleis del Parlament de Catalunya no han estat mai publicades d’una manera immediata. Normalment, tarden entre cinc i set dies des de la sessió en què han estat aprovades. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem