La consulta per la comarca era fum

  • Els alcaldes demanen al govern que continuïn els tràmits pel reconeixement oficial de la comarca · No hi ha cap proposta ferma i concreta de Governació per la celebració de la consulta ·

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.09.2014 - 11:34

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els 13 alcaldes del Lluçanès van reunir-se ahir, 17 de setembre, per decidir els propers passos a seguir per empènyer la comarca cap a l’oficialitat. Van acordar 3 punts bàsics, tal com explica Montse Barniol, alcaldessa d’Alpens. En primer lloc, continuaran amb la comissió informativa, que ja ja està iniciada, per dónar el màxim d’informació sobre què fa el Consorci, el Consell Comarcal, i explicar com seria la nova comarca i els serveis que donaria. Aquest punt és un dels més requerits pels diferents alcaldes del Lluçanès, tal com vam recollir en aquesta enquesta.

En segon lloc, els alcaldes demanen a Governació que concreti en quins termes i paràmetres legals es celebraria la consulta. Tal com explica Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà, “estem sorpresos perquè en aquests moments no tenim cap proposta concreta, per això demanarem que algú vingui a explicar-ho”. No es tanquen les portes a realitzar una consulta ciutadana. Tanmateix, tenint en compte les opinions dels diferents alcaldes, i la determinació d’ahir, la consulta no se celebrarà abans del 9 de novembre.

El tercer punt consensuat pels alcaldes és demanar que l’expedient per l’oficialització de la comarca avançi. En aquests moments la comarca ha complert tots els tràmits legals per esdevenir-ho. Però com diu Barniol, “no ens podem aturar, perquè encara falta aprovar l’avantprojecte de llei, aprovar-ho al Parlament…”. Així doncs, amb votació o sense, els alcaldes van acordar unàniment de demanar al govern que continuï amb els tràmits pel reconeixament. Com diu Boixadé, “el consens hi és, només falta la voluntat política, així que no podem paralitzar els tràmits”.

Sense disposar de comarca pròpia, i després de l’aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, aprovada pel govern central, els Consorcis i Mancomunitats que no tinguin una estructura finançera suficient i detallada podrien desaparèixer o pertànyer a altres administracions. El Consorci del Lluçanès, podria estar en aquesta situació, encara que l’oficialització de la comarca ho evitaria, i consolidaria tots els serveis que ofereix el Consorci sense augmentar els impostos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem