18.09.2014 - 06:00
Josep-Maria Terricabras, Muriel Casals i Ramon Tremosa, entre més, han anat a Escòcia per viure de prop el referèndum d’independència d’avui. Són observadors polítics, però avui, als col·legis electorals escocesos, també hi haurà representants del govern català. La junta electoral britànica l’ha inclòs en el registre d’observadors electorals oficial. Fonts del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat) han explicat a VilaWeb com és d’important que la Generalitat formi part de la vintena d’organitzacions acreditades: ‘Quan falten menys de dos mesos per al 9-N, és un referèndum que ens interessa observar especialment de prop. Hi ha aspectes de la logística, seguretat i d’atenció als mitjans que segur que ens poden ser útils.’
El govern català forma part de la llista d’organitzacions acreditades, juntament amb el consolat dels Estats Units a Edimburg, l’ambaixada del Canadà al Regne Unit i la de Xile, per exemple. ‘Són tan transparents que fins i tot fan públic els noms de tots els observadors oficials. El referèndum d’Escòcia és democràticament modèlic en molts sentits i aquest n’és un exemple més’, diuen els representants del Diplocat.
D’una altra banda, a la llista d’observadors acreditats a títol individual també hi trobem representants del govern: Josep Suàrez Iborra, el delegat del govern al Regne Unit, i Jordi Barrat i Esteve, el sots-director general de Relacions Institucionals i Foment de la Qualitat Democràtica de la Generalitat.
La presència d’observadors internacionals, un pacte entre Cameron i Salmond
El novembre del 2011, després del pacte entre Cameron i Salmond, el parlament escocès va aprovar la llei del referèndum d’independència d’acord amb el que havien pactat. Precisament el quart punt d’aquesta llei explica la importància de l’observació electoral com a ‘mètode de verificació per a avaluar que el desenvolupament de les eleccions compleixi les normes internacionalment acceptades’. Més endavant, a partir del punt 17, se’n donen més detalls, com ara l’obligatorietat que la junta electoral britànica validi els observadors registrats.
Segons el codi de conducta de la junta britànica creat expressament per al referèndum escocès, les organitzacions observadores, com el govern català, podran supervisar el recompte del vots, el recompte del vot per correu o bé el desenvolupament de la jornada electoral.
La importància dels observadors electorals
La llei internacional determina que els observadors han de ser, d’una banda, independents i neutrals, i d’una altra s’han d’acollir al marc legal vigent al país on es fa el procés electoral. L’observació internacional legitima el compliment de la transparència i la llei.
De cara al 9-N, el govern català treballa per aconseguir observadors electorals, tal com va dir el portaveu Francesc Homs. Tanmateix, s’ha d’estudiar com s’acoseguiran, tenint en compte la negativa del govern espanyol a autoritzar el referèndum.
Representants dels partits pro-consulta, Òmnium i l’ANC viuran el referèndum de prop
Tots els partits pro-consulta han enviat representants a Escòcia. És el cas dels eurodiputats Ramon Tremosa, Josep-Maria Terricabras i Ernest Maragall. Per part d’ICV hi anirà el regidor a l’Ajuntament de Barcelona Ricard Gomà i per part de CDC, Víctor Terradellas. També hi ha un grup de la CUP, encapçalat per Lluc Salellas. D’Unió, no hi ha cap representant anunciat.
Membres d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional Catalana també viuran el referèndum escocès en primera persona.
Més cròniques des d’Escòcia:
Els catalans que (també) voten a Escòcia (vídeo)
Un dia amb els partidaris del no
Els barris obrers de Glasgow, decisius (vídeo)
‘No em puc imaginar que algú prohibeixi un referèndum’
‘Merkel dirà a Rajoy que no faci el ximple amb Escòcia’
Més informació:
Guia per al seguiment del referèndum d’Escòcia
Les preguntes clau del referèndum d’Escòcia
Xavier Solano: ‘Escòcia ja ha guanyat’
Editorial de Vicent Partal: Espanya negocia amb Escòcia: una gran notícia
Els vídeos més divertits i compartits de la campanya del sí a Escòcia