Guia per al seguiment del referèndum d’Escòcia

  • La participació més alta de la història allargarà el recompte fins a primera hora del matí

VilaWeb

Redacció

18.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La nit serà llarga per als encarregats de fer el recompte del referèndum escocès. S’espera que hi haurà la participació més alta de la història del país i sembla que fins demà a primera hora del matí no se sabrà el resultat final. La junta electoral d’Escòcia (Electoral Management Board for Scotland) ha deixar clar que la prioritat no era pas la velocitat, sinó la precisió. Cal tenir present que, per llei, no pot autoritzar de repetir el recompte a tot Escòcia, només a escala local.

Quantes hores estaran oberts els col·legis electorals?
Els col·legis obren a les 7.00 i fins a les 22.00 no tancaran.

Quan se sabran els resultats finals?
Les prediccions no oficials diuen que se sabran demà, 19 de setembre, vora les 6.00 o les 7.00 del matí hora escocesa (7.00 o 8.00 hora nostra).

El Financial Times ha fet una estimació del degoteig de resultats (en base al nombre de registrats i a les previsions de declaracions de premsa).

A les 02.00, estima que es publicaran els resultats de set circumscripcions (East Lothian, Inverclyde, Moray, North Lanarkshire, Orkney Islands, Perth i Kinross i Western Isles) que representen el 15% del total de vots.

Ales 03.00, onze circumpscripcions més els anunciaran (Aberdeenshire, Angus, Dumfries and Galloway, Dundee, East Ayrshire, East Renfrewshire, Falkirk, Renfrewshire, South Lanarkshire, Stirling i West Dunbartonshire). Si és així, ja se sabran la meitat dels resultats.

Sis circumpscripcions més (Argyll i Bute, East Dunbartonshire, Midlothian, Shetland Islands, South Ayrshire i West Lothian) els publicaran cap a les 04.00.

Una hora més tard, a les 05.00, les dues grans ciutats, Glasgow i Edimburg, i també les zones frontereres, acabaran el recompte i el 95% dels vots haurien estat comptats.

El Financial Times pensa que a les 06.00 Aberdeen els publicarà i els resultats d’aquesta ciutat del nord faran decantar la balança cap un o altre cantó.

Per què tardaran tantes hores a anunciar-se?
No hi ha cap precedent de votació similar al Regne Unit. En principi, el recompte hauria de ser senzill, perquè les paperetes només tenen dues opcions: sí o no a la independència.

El factor de la participació
Tanmateix, s’espera una participació més alta que mai en unes eleccions al Regne Unit. El 97% de la població escocesa (4,29 milions de persones més grans de setze anys) s’ha registrat per poder votar. També s’ha registrat més gent que mai per votar per correu, 789.024 escocesos. Per això, el recompte pot durar tantes hores.

El factor climàtic
Una altra qüestió que cal tenir en compte és que a Escòcia hi ha zones remotes, amb poca població i sovint amb condicions climàtiques adverses. Les urnes de les illes Argyll i Bute (on viuen unes mil persones), per exemple, es duran al centre de recompte local que els pertoca amb helicòpter. Algunes altres illes les enviaran amb vaixell. En tots dos casos, el mal temps pot endarrerir el trasllat. 

Com es fa el recompte?
Quan a les 22.00 tanquin els col·legis, el recompte començarà. Hi ha trenta-dues circumscripcions electorals locals i cadascuna farà un recompte propi. Tot seguit, l’enviarà a la responsable dels recomptes, Mary Pitcaithly, que serà al palau de congressos Royal Highland Centre a Ingliston, prop d’Edimburg. Ella serà l’encarregada d’autoritzar l’anunci d’aquests resultats locals. Alhora, decidirà quan es pot anunciar el recompte total, una vegada hagi aplegat els resultats de les trenta-dues circumscripcions.

Com es pot seguir la jornada?
Molts mitjans disposen de pàgines especials per a seguir les últimes notícies relacionades amb el referèndum, com la BBC i The Guardian. L’agregador de Google News també hi dedica aquest seguiment en temps real.

On es podrà seguir el recompte?
Els resultats oficials els publicarà la junta electoral d’Escòcia. Aquest és el seu compte de Twitter oficial.

Així mateix, els diaris escocesos faran un seguiment dels resultats durant tota la nit. The Herald Scotland ho farà ací. Newsnet Scotland, en aquest espai. The Scotsman, en aquest altre.

Els britànics també ho seguiran minut a minut. La BBC ha creat aquest espai especial, amb informació en directe. The Guardian fa setmanes que actualitza minut i minut aquest bloc.

Què passarà si guanya el sí?
Després d’una victòria del sí hauria de començar un procés de negociació entre els governs escocès i britànic. El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, ja ha dit que voldria declarar el dia de la independència el març del 2016. El maig següent hi hauria les primeres eleccions al parlament escocès independent.

Què passarà si guanya el no?
Per Alex Salmond, cada generació només hauria de poder votar en un sol referèndum. De fet, tots els partits, tant independentistes com unionistes, coincideixen a rebutjar la dinàmica del Quebec, que en va convocar dos en pocs anys (1980 i 1995).

Ara, una victòria unionista no deixarà les coses tal com ara: tots els partits unionistes proposen de millorar l’autogovern i ampliar les competències d’Escòcia.

Cròniques des d’Escòcia:

Els barris obrers de Glasgow, decisius

‘No em puc imaginar que algú prohibeixi un referèndum’

‘Merkel dirà a Rajoy que no faci el ximple amb Escòcia’

Més informació:

Xavier Solano: ‘Escòcia ja ha guanyat’

Les preguntes clau del referèndum d’Escòcia

Editorial de Vicent Partal: Espanya negocia amb Escòcia: una gran notícia

Cameron, Miliband i Clegg signen un compromís de més autogovern a la portada d’un diari escocès

Els vídeos més divertits i compartits de la campanya del sí a Escòcia


Vídeo de Vicent Partal a L’Illa de Robinson (El Punt Avui TV) sobre la jornada d’avui

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem