Nerviosisme del govern espanyol la vigília del referèndum d’Escòcia

  • Rajoy diu que els estats de la UE no ho posarien fàcil a una Escòcia independent · Margallo diu que el sí portaria a una 'balcanització

VilaWeb
VilaWeb

ACN/Redacció

17.09.2014 - 10:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, va revelar que ja havia parlat amb el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè no li posés entrebancs per quedar-se a la UE, en cas de secessió. Avui Rajoy, des del congrés espanyol, ha volgut atenuar l’impacte de la revelació i ha dit que ‘seria difícil’ que l’estat espanyol admetés la possibilitat d’adhesió d’una Escòcia independent i que hi hauria ‘molt poques facilitats’ per part dels vint-i-vuit estats membres. El ministre Margallo ha dit que la secessió d’Escòcia ‘acabaria en un procés de balcanització que no hi ha ningú a Europa que vulgui en aquests moments’.

Margallo ha fet aquestes declaracions a la sessió de control en resposta a una pregunta del portaveu d’Amaiur, Xabier Mikel Errekondo, que ha demanat al govern espanyol que doni ‘respostes democràtiques’ a ‘processos democràtics’.

Errekondo ha retret a Margallo les seves ‘amenaces’ sobre la suspensió de l’autonomia de Catalunya que va proferir ahir. ‘Com s’entendria que Cameron amenacés a Salmond amb suspendre l’autonomia en cas que convoqués un referèndum? Estan fent el ridícul internacional, i això és una mostra de la seva qualitat democràtica’, ha dit.

Per contra, el ministre ha rebutjat que es pugui comparar el cas escocès i català perquè el primer ‘té una singularitat’: la manca de límits del parlament britànic per prendre decisions i l’acord per a fer el referèndum, que es fa ‘amb estricte respecte a la legalitat britànica’.

‘No seria el cas a Espanya, on qualsevol referèndum de secessió és il·legal perquè ho diu la Constitució’, ha sentenciat. Segons el ministre, en el procés a Catalunya el seu govern no flanquejarà dos límits indispensables: ‘jugar amb la unitat d’Espanya i amb la legalitat que és la garantia de les llibertats dels espanyols’.

Per Margallo, independentment de la legalitat del referèndum a Escòcia, la secessió d’Escòcia ‘seria dolenta per a Escòcia, per al Regne Unit i per a la UE’ perquè Escòcia ven al Regne Unit ‘més que a la resta de països del Món’ i el Regne Unit veuria ‘mermat’ el seu prestigi arreu del món. Per tant, segons Margallo ‘la secessió acabaria amb un procés de balcanització que no hi ha ningú a Europa que en aquests moments vulgui’.

Rajoy: ‘Hi haurà molt poques facilitats’

‘He parlat amb els representants dels 28 estats i no tenen cap entusiasme per aquests processos’ perquè són ‘un torpede a la línia de flotació de la UE’, ha dit Rajoy.

Rajoy ha fet aquestes manifestacions en resposta a una pregunta del portaveu del PNB Aitor Esteban, que li ha preguntat si l’Estat s’oposaria a l’adhesió d’una Escòcia independent a la UE i ha felicitat David Cameron per respectar la voluntat del poble escocès de decidir el seu futur. Segons Esteban, aquesta situació d’unió és similar a la de Catalunya i ‘no sembla de rebut’ fer fora de la UE a ‘ciutadans que ja ho són de la UE’.

‘Volem integrar països que s’han dessagnat en cruentes guerres civils i farem fora ciutadans pel fet que democràticament i pacíficament han volgut decidir decidir sobre es seu estatus?’, ha preguntat Esteban, que ha recordat que segons l’ordenament jurídic espanyol amb autorització del govern és possible una consulta a Catalunya. ‘Sigui demòcrata, actuï com un unionista britànic’, ha sentenciat.

Per contra, Rajoy ha afirmat que hi haurà ‘molt poques facilitats’ per part dels 28 ‘per a qui s’integri en aquest tipus de processos’ perquè ‘tothom a Europa creu que aquest processos són enormement negatius perquè creen problemes i produeixen recessió econòmica i pobresa per a tothom’.

Segons Rajoy, el que la UE necessita ‘són països i unions fortes per plantar cara als reptes globals’ i ‘per això serà difícil que s’admeti aquesta possibilitat’ d’adhesió a la UE, ‘aquí i en qualsevol lloc’.

El president espanyol ha assegurat que ‘és una evidència’ que si una part d’un estat se separa es converteix en un tercer respecte a la UE i ‘aquesta regió pot sol·licitar ingrés a la UE si actua d’acord a la legalitat’ però ‘un cop ho demana s’obre un procés que pot durar a anys i que requereix acord unànime dels 28’.

Més informació:

Els vídeos més divertits i compartits de la campanya del sí a Escòcia

Una Escòcia independent, una Anglaterra fora de la UE?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem