Lluís de Manuel: ‘A l’estat espanyol creuen més que nosaltres en la idea de Països Catalans’

  • Entrevista a l'autor del bloc 'La paella mecànica'

VilaWeb

Núria Ventura

17.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lluís de Manuel (València, 1959). És enginyer industrial i autor del bloc ‘La paella mecànica’. La crítica és un element essencial dels seus apunts, que aborden sobretot qüestions d’actualitat política relacionades amb el País Valencià o tots els Països Catalans. El corredor mediterrani el preocupa especialment i n’ha parlat sovint. Pensa que és una obra bàsica que s’ha convertit en ‘un ridícul tercer carril, que no resoldrà els problemes de la nostra economia productiva’. Tot i ser crític per naturalesa, en aquesta entrevista De Manuel també és optimista i expressa que al País Valencià hi haurà un tomb electoral aviat.

Com és que vau obrir el bloc?

—El meu bloc no és especialitzat ni monotemàtic. M’agrada escriure de tot: temes d’actualitat que afecten el País Valencià o els altres territoris dels Països Catalans, ecologia, economia… Les infrastructures també són un tema que m’interessa molt. Sobretot vull ser molt crític amb les coses.

No sou crític perquè sí.

—Crec que ser crític és essencial. No tot allò que t’ofereixen, encara que et semble que està bé, és bo. Posar el punt crític és posar en qüestió les coses. I a mi això m’agrada molt. I és el que intente aportar als meus apunts al bloc.

Sou crític en el contingut dels vostres apunts i també en la forma. Els apunts són durs.

—Sí, ho sóc tant en el bloc com en la meua vida personal i professional. Sempre intente tenir eixe punt de vista. Cal qüestionar-se les coses per arribar al fons de tot.

El bloc es diu ‘La paella mecànica’. D’on ve aquest nom?

—Ho vaig explicar en un dels primers apunts, ara fa dos anys. Vaig prendre com a referència la famosa pel·lícula de Kubrick, ‘La taronja mecànica’, i aquelles escenes en què el protagonista és obligat a veure uns documentals de guerra amb la intenció de fer-li una rentada de cervell, per canviar el seu pensament. El País Valencià ha estat molt manipulat mediàticament des de l’època de l’anomenada batalla de València, a final dels setanta. Aquella campanya va crear, lamentablement, molt d’autoodi en una part del poble valencià i volien fer-nos creure que hi havia un enemic al nord, volien fer-nos desaparèixer com a poble, mentre se’ns imposava un espanyolisme aclaparador. Ens oferien això com una salvació davant d’una amenaça d’un fals imperialisme català. Aquella situació que encara arrosseguem em va recordar una mica les escenes del rentatge de cervell de la pel·lícula. Per això hi vaig posar aquest nom. Això de ‘paella’ és per la connotació valenciana que té.

Com veieu el futur?

—El futur del país el veig amb esperança. Tots esperem el tomb electoral que haurà d’arribar l’any que ve. Ho diuen les enquestes i els resultats de les eleccions europees també diuen molt.

Hi confieu, en aquest canvi?

—Veig que la societat civil valenciana es va despertant d’un llarg somni. Comença a ser conscient que cal fer fora el govern del PP, que literalment ha arrasat el territori. Ha utilitzat les institucions que governa pel seu únic profit i el dels seus amics. A banda els escàndols de corrupció, s’ha comportat com una corretja de transmissió de les polítiques més reaccionàries i espanyolistes del govern de Madrid. Això s’ha vist amb molta claredat amb el tema de la minsa defensa de les inversions en infrastructures.

Sí, heu parlat sovint al bloc del corredor mediterrani.

—Crec que és un tema essencial per al desenvolupament econòmic i social. I tant de bombo que han fet, i l’han convertit en un ridícul tercer carril, que no resoldrà els problemes de la nostra economia productiva.

Per què és tan important?

—El tema de la logística és bàsic. Potser pots abaratir molt un producte, però si l’has d’exportar, has de ser competitiu i no pot ser que els costos logístics encaresquen una cosa que tu mires d’abaratir. Tenir una eixida a Europa ràpida i veloç és fonamental per a les empreses. Si no, perds competitivitat. És vergonyós que entre Castelló i Tarragona hi haja un tram d’una única via.

Tinc molt clar que crear riquesa no vol dir tenir una societat plena de cambrers sinó que allò que crea riquesa és tenir un teixit productiu, tenir recerca i desenvolupament, etc. Malauradament, en aquest sentit ací hem anat cap enrere. Al País Valencià hem anat a dependre totalment del turisme de masses.

Creieu que quant a llengua, cultura i identitat hi haurà un canvi al País Valencià?

—Això ho veig un poc més llunyà. Crec que els propers mesos els esdeveniments seran importants. Em referesc al moviment independentista a Catalunya i com afectarà el País Valencià. La meua visió és que és clar que la independència al Principat significarà un colp duríssim, que deixarà molt tocat el sistema econòmic i financer. Sense Catalunya, l’estat espanyol passarà a escanyar molt més el territoris aportadors, com el País Valencià. Aquesta situació crec que arribarà a un punt que serà insuportable. Però confie que açò puga obrir els ulls a molts valencians.

I respecte a la llengua i la cultura sóc una mica més pessimista. Espere un augment de la repressió per part de l’estat espanyol per mirar d’aturar un possible moviment de contagi. Tant al País Valencià com a les Illes. Moltes vegades he pensat que a l’estat espanyol creuen més que nosaltres en la idea de Països Catalans. I per això tenen tantíssim pànic.

Quina funció creieu que té fer tota aquesta denúncia als blocs?

—La xarxa de blocs de VilaWeb em sembla fantàstica. Des del punt de vista personal, em produeix un sentiment de pertànyer a una comunitat lingüística i diferenciada. I, més enllà, pertànyer a una veritable comunitat nacional. Em sent bé aportant reflexions i també llegint tot allò que aporten els companys blocaires.

Què significa per a vós VilaWeb?

—M’agrada molt el tractament que fa de les notícies i també els articles d’opinió. Veig molt diferenciada la concepció de país sencer que té VilaWeb.  És una de les coses que més em va atraure de VilaWeb quan el vaig descobrir. Sí que ara el procés sobiranista hi té més protagonisme, però la resta de territoris hi som plenament representats. I també pense que és important la veu que es dóna a la gent dels blocs.

Què en canviaríeu?

—Potser hi afegiria alguna cosa. A mi m’agrada molt la ciència i potser faria alguna secció temàtica dedicada a la ciència.

Hi ha cap dels vostres apunts que destacaríeu?

—En recorde un que va estar destacat a la portada de VilaWeb. Parlava del patrimoni natural dels Ports i parava atenció a les oliveres mil·lenàries. Quan vaig veure aquelles oliveres de fa dos mil anys vaig quedar impressionat. Vaig pensar que havia d’escriure’n immediatament un apunt. I vaig documentar algunes fotos i la veritat és que vaig rebre moltes lectures en pocs dies i també molts comentaris.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem