Les preguntes clau del referèndum d’Escòcia

  • Qui hi pot votar? Qui dóna suport al sí i al no? Fins quan es poden publicar enquestes? Quan es preveu que se sàpiga el resultat?

VilaWeb

Redacció

16.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 18 de setembre de 2014 els ciutadans d’Escòcia decideixen en un referèndum el seu futur. Després de tres-cents set anys de la signatura de l’Acta d’Unió entre Anglaterra i Escòcia, els escocesos tenen l’oportunitat de passar per les urnes a dir si volen mantenir-se al Regne Unit o separar-se’n. Us responem, tot seguit, les principals qüestions relacionades amb aquest històric referèndum.

Per què es vota dijous?

A la Gran Bretanya, tot i que no hi ha cap text legal que ho estableixi, és tradició que en les eleccions generals es voti el dijous. El referèndum segueix aquesta tradició.

Abans del 1918, les eleccions s’allargaven unes quantes setmanes. Però el dissabte 14 de desembre d’aquell any es van fer les primeres concentrades en un sol dia.

Les últimes generals que no es van fer un dijous van ser el dimarts 27 d’octubre de 1931.

Qui pot votar en el referèndum?

Tothom qui visqui a Escòcia i tingui més de setze anys. Per a participar-hi, això sí, calia inscriure’s a l’oficina del registre electoral local (reglament). Més de quatre milions d’escocesos (el 97% de la població adulta) s’hi ha enregistrat.

També s’hi podien enregistrar els 370.000 anglesos, 32.000 nord-irlandesos i 15.000 gal·lesos que viuen a Escòcia, com també els residents de països de la Commonwealth i de la Unió Europea.

No hi poden votar, en canvi, uns 800.000 escocesos que viuen a Anglaterra, Gal·les i el nord d’Irlanda.

Quina pregunta han de respondre?

Els votants han de respondre amb un sí o un no la pregunta següent: ‘Escòcia hauria d’ésser un país independent?’

La primera proposta del govern escocès era diferent: ‘Estàs d’acord que Escòcia hauria d’esdevenir un país independent?’ La comissió electoral hi va expressar dubtes perquè creia que la pregunta podia induir la gent a votar sí.

Quins partits defensen el sí i quins el no?

Els partidaris del sí i del no s’apleguen en dues campanyes oficials. La del sí, ‘Yes Scotland‘, rep el suport explícit del Partit Nacional Escocès (SNP), al govern, a més dels Verds. La campanya del no, ‘Better Together‘, és secundada pel Partit Laborista, el Partit Conservador i el Partit Liberal-demòcrata, a més de la formació antieuropeista i racista UKIP.

Què diuen les enquestes?

Des que es va anunciar el referèndum, les enquestes s’han decantat majoritàriament cap al no. Amb tot, hi ha hagut una clara tendència a escurçar-se la distància entre els partidaris del no i els del sí, fins al punt que les últimes setmanes ja hi ha sondatges que pronostiquen una victòria del sí.

La BBC aplega en aquesta web interactiva totes les enquestes.

Fins quan se’n poden publicar, d’enquestes?

Com que no hi ha jornada de reflexió, es poden publicar enquestes el dia de la votació i tot.

Quan se sabrà el resultat?

Es preveu que no se sàpiga el resultat del referèndum fins a altes hores de la matinada o l’endemà de matí.

Què passarà si guanya el sí?

Després d’una victòria del sí hauria de començar un procés de negociació entre els governs escocès i britànic. El primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, ja ha dit que voldria declarar el dia de la independència el març del 2016. El maig següent hi hauria les primeres eleccions al parlament escocès independent.

Què passarà si guanya el no?

Per Alex Salmond, cada generació només hauria de poder votar en un sol referèndum. De fet, tots els partits, tant independentistes com unionistes, coincideixen a rebutjar la dinàmica del Quebec, que en va convocar dos en pocs anys (1980 i 1995).

Ara, una victòria unionista no deixarà les coses tal com ara: tots els partits unionistes proposen de millorar l’autogovern i ampliar les competències d’Escòcia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem