15.09.2014 - 06:00
La comunitat italiana és una de les més nombroses del nostre país, però fins ara s’han vist ben poques preses de posició públiques d’aquesta comunitat respecte del procés sobiranista. Enguany, dos dies abans de la Diada, un grup d’italians van publicar al bloc La Catalogna in Italiano, de l’arquitecte Marco Giralucci (@Giralux), un manifest (en català i en italià) en favor del dret de decidir. ‘Creiem que el poble català té el dret de ser consultat sobre el futur de Catalunya i demanem al govern espanyol que en permeti l’expressió lliure i democràtica’, diuen. I encara: ‘També nosaltres, que som residents a Catalunya, volem tenir l’oportunitat de decidir sobre el futur del que hem triat com el nostre altre país’.
En el manifest es demana, també, que el procés sobiranista serveixi per a decidir sobre ‘totes les qüestions que afecten la població, com ara l’impacte de les polítiques econòmiques i socials sobre els drets socials i de la ciutadania.’ ‘Progrés nacional i progrés social s’han d’assumir com a indestriables en la construcció d’un projecte democràtic de país’, rebla.
Entre els signants hi ha, entre més, la periodista Elena Marisol Brandolini, autora del llibre ‘Catalunya-España, il difficile incastro‘; Antonio Paolo Russo, professor de la universitat Rovira i Virgili; Guido Ramellini, de l’associació AltraItalia, formada per residents italians a Barcelona i que promou la campanya de denúncia contra l’estat italià pels bombardeigs feixistes de Barcelona durant la guerra de 1936-1939; la traductora Antonella Speranza, autora del bloc La pasta per als catalans; i l’administrador de la web SpaghettiBCN, una guia de la ciutat en italià, Fabio Pitrola. Els promotors del manifest han explicat a VilaWeb que reben noves adhesions cada dia i demanen als milers d’italians residents a Catalunya que s’hi afegeixin.
Heus ací el manifest sencer:
«Manifest d’italianes i italians residents a Catalunya sobre el dret de decidir.
Som dones i homes de nacionalitat italiana, amb edats i feines diferents. Vivim a Catalunya i participem en la cultura i la vida del poble català.
Els últims anys hem assistit a l’afirmació d’un moviment popular que vol tornar a discutir el futur de Catalunya pel que fa a la seva relació amb la resta d’Espanya. Entre nosaltres existeixen diferents sensibilitats relatives al procés sobiranista que va obrir-se amb la Diada de 2012, però tots convenim a donar suport al dret de decidir del poble català.
Creiem que el poble català té el dret de ser consultat sobre el futur de Catalunya i demanem al govern espanyol que en permeti l’expressió lliure i democràtica. També nosaltres, que som residents a Catalunya, volem tenir l’oportunitat de decidir sobre el futur del que hem triat com el nostre altre país.
Des del moment que creiem que la possibilitat de decidir correspon a un principi democràtic, també pensem que l’exercici d’aquest dret s’ha d’estendre a totes les qüestions que afecten la població, com en el cas de l’impacte de les polítiques econòmiques i socials sobre els drets socials i de ciutadania. Perquè estem convençuts que progrés nacional i progrés social s’han d’assumir com a indestriables en la construcció d’un projecte democràtic de país.»