El documental ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’, avui a TV3

  • Explica l'origen de 'Els segadors'

VilaWeb

Redacció

09.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El documental ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’, coproduït per Clack, Grup Enderrock, L’Avenç, Televisió de Catalunya i la Xarxa de Comunicació Local, narra la història de ‘Els segadors’, des de la cançó popular original fins que va esdevenir himne oficial de Catalunya el 1993. El documental, que s’estrena avui a les 23.00 a TV3, és basat en el llibre ‘Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional’, publicat per L’Avenç el 2011, obra del musicòleg Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona. El programa combina escenes de ficció amb actuacions musicals i una vintena d’entrevistes amb especialistes.

Amb aquest enfocament es dibuixa un retrat de l’himne com a ‘història col·lectiva d’un poble que lluita’, segons que expliquen els seus responsables. A la part final del documental, a tall d’epíleg, un debat serveix per a reflexionar sobre la vigència de la cançó i sobre el seu futur com a element de consens de la societat catalana.

Una de les principals curiositats de l’estudi que va publicar Jaume Ayats és que ‘Els segadors’ prové d’una cançó eròtica que cantaven els joves segadors per animar-se mentre feien feina a ple sol. En una entrevista a VilaWeb Vic, Ayats explicava més sorpreses que havia descobert: ‘Emili Guanyavents va fer una nova proposta de lletra, que és la que cantem actualment. Pot sorprendre que ell provingués d’ambients anarquistes, del socialisme utòpic, maçons i espiritistes. Així doncs, l’himne nacional va rebre l’impuls d’un personatge relativament singular del segle XIX. És curiós també que la cançó es difongués amb el tren: les prohibicions del governador civil, la difusió del catalanisme i les xiulades als ministres quan passaven per les estacions amb el tren són els factors que van contribuir més a difondre “Els segadors”.’

El documental ha comptat amb l’assessorament en les escenes de ficció del realitzador Esteve Rovira i amb la música original composta pel guitarrista Toni Xuclà. Les escenes de ficció es van rodar a Tona amb una quinzena d’actors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem