30.08.2014 - 19:47
Els caps d’estat i de govern de la UE ha elegit el primer ministre polonès, Donald Tusk, com a nou president del Consell Europeu, en substitució de Herman van Rompuy a partir del novembre. La decisió s’ha sabut una mica abans del previst, quan el president xipriota ha preguntat a Van Rompuy si el premier polonès era l’elegit per a succeir-lo: ‘Sí, però guarda el secret’, li ha respost el dirigent belga sense saber que hi havia un micròfon obert.
L’elecció de Tusk és fruit dels equilibris de poder que caracteritzen les decisions de la UE. Els seus màxims dirigents havien de designar el president del Consell Europeu, però també la successora de Catherine Ashton com a alta representant de Política Exterior europea. Per a equilibrar el perfil liberalconservador de Tusk, doncs, s’ha elegit la ministra d’Afers Estrangers italiana Federica Mogherini, amb el suport de l’esquerra i el suport tàcit d’Angela Merkel, com a substituta d’Ashton.
De centredreta, Donald Tusk és el primer ministre de Polònia i substituirà Herman Van Rompuy al capdavant del CE. El seu nomenament és una picada d’ullet als països de l’Est, els més recents a incorporar-se a la Unió Europea i també a la cancellera alemanya Angela Merkel, que li donava suport. Un dels elements en contra és que el polonès no sap anglès, idioma que ha promès que aprendrà amb celeritat. En la seva primera intervenció, ha mostrat la fermesa amb què s’actuarà en el conflicte d’Ucraïna. De fet, en la cimera s’han debatut noves sancions a Rússia per la seva intervenció militar.
Casualment, una persona que aposta per seguir un tarannà dialogant amb Rússia i no per la confrontació és la nova representant per als Afers Exteriors i la Política de Seguretat (PESC), Federica Mogherini. Té quaranta-un any i el seu nomenament és una victòria del primer ministre d’Itàlia Mateo Renzi, després que la seva formació fos la més votada al país a les europees amb un 40% dels vots.
Tant Tusk com Mogherini hauran de deixar els càrrecs al governs respectius.