14.09.2014 - 15:00
El referèndum d‘Escòcia és molt a prop. Aquest dijous 18 de setembre els ciutadans decidiran si volen esdevenir un estat independent o no, i fins ara hi ha uns quants vídeos de la campanya del sí que han triomfat especialment. Us n’oferim un recull.
L’anunci que va fer més forrolla fou el dirigit pels cineastes Jack Foster i Christopher Silver, que demanava: ‘Cansa que diguin què no pot fer Escòcia? Què passaria si el “no es pot fer” esdevingués un “es pot fer”?’.
Aquest fou el primer vídeo viral de la campanya del ‘yes’, després de l’anunci de la convocatòria per part del primer ministre, Alex Salmond. És un vídeo del Partit Nacional Escocès (SNP) que mostra com es va fent gran la Kirsty, una nena escocesa: celebra aniversaris, va a l’escola, a la universitat… Però, de fet, hi ha dos relats ensems: l’un, amb la Kirsty criant-se en una Escòcia independent i pròspera; l’altre, amb una Kristy vivint en una Escòcia conduïda des de Westminster dins del Regne Unit, que és representada des d’una sala de cinema i en blanc i negre.
En aquest vídeo, famosos del país, com ara els actors Brian Cox i David Hayman, o la cantant Pat Kelly, expliquen les seves raons pel sí i s’imaginen com reaccionaran quan s’assabentin que els escocesos han optat per la independència. És un vídeo de la campanya Yes Scotland.
També han fet vídeos musicals per donar a la campanya un sentit positiu i esperançat:
Aquest vol ser un espot per expressar el significat de la independència per a les persones:
‘Ara és l’hora’ és el lema de campanya triat per l’ANC i Òmnium per a la mobilització d’aquest Onze de Setembre. També és el títol d’una cançó de rock de la campanya pel sí. ‘Now is the hour’ és una cançó del grup Schiehallion, d’Edimburg, que repassa allò que la independència d’Escòcia podria significar per als escocesos. Fa uns quants dies, un altre vídeo amb el mateix títol circulava a les xarxes socials. Era la versió ‘Ara és l’hora’ que va fer el Cor Jove de l’Orfeó Català de ‘Saule, Perkons, Daugava’, himne de la Via Bàltica, que va enregistrar al Born.
La campanya ‘Yes Scotland’ també ha fet una sèrie de vídeos breus que inclouen infogràfics o l’opinió d’experts sobre els dubtes que suscita la independència. Tenen l’objectiu d’aclarir dubtes, com ara la pertinença a la Unió Europea, el finançament de les pensions o el manteniment de la lliura esterlina com a moneda. Us en posem un parell d’exemple, però podeu veure’ls tots ací.
Informació relacionada: