16.08.2014 - 06:00
El 16 d’agost de 2012 el govern de l’Equador va anunciar que concedia asil diplomàtic a Julian Assange, fundador de Wikileaks. Un anunci que va generar tensió entre el govern equatorià i el britànic, que des d’aleshores té desplegada la policia al voltant de l’ambaixada amb l’ordre de detenir Assange tan bon punt aquest posi un peu fora de l’edifici.
L’any 2010 Suècia va interposar dues ordres d’arrest a Assange per suposats delictes d’assetjament sexual i violació, i va sol·licitar la intervenció de la Interpol. Assange, que estava desaparegut, finalment es va lliurar a la policia metropolitana de Londres el 7 de desembre, i una setmana després va sortir de la presó sota arrest domiciliari. Fins que el 19 de juliol del 2012 va violar la llibertat condicional i es va refugiar a l’ambaixada de l’Equador, on demanà l’asil polític.
Assange ha negat sempre les acusacions de violació i assetjament i responsabilitza els EUA d’ordir una conspiració contra ell com a resposta per haver posat al descobert milers de documents nord-americans classificats.
Han passat dos anys exactes des que l’Equador va concedir l’asil a Assange. Suècia ha negat recentment que tingui cap intenció de suspendre la sol·licitud d’extradició i el govern de l’Equador ha declarat que Assange pot romandre de manera indefinida a la seva ambaixada. Com recordava aleshores el periodista de la BBC Dominic Casciani, el període més llarg d’asil similar conegut ‘és el del cardenal Jozesf Mindszenty, que va romandre quinze anys a l’ambaixada dels EUA a Budapest després de la invasió soviètica de 1956 a Hongria.’
Mentrestant, a Londres han sorgit algunes veus crítiques, i el batlle, Boris Johnson, ha qualificat l’assil d’Assange de ‘malbaratament ridícul’, pel cost dels agents de la policia destinats a envoltar l’edifici a tot hora. Tot i viure reclòs a l’ambaixada, Assange ha anat apareixent als mitjans amb entrevistes i ha rebut visites de tota mena, com la recent d’Eric Cantona.
Films sobre Assange i Wikileaks
I la seva vida, lligada a Wikileaks, ja ha estat material de diversos films. Entre els més recents hi ha ‘The fifth state‘, protagonitzat per Benedict Cumberbatch i Daniel Brühl. El film, criticat per Assange i el portal de filtracions mateix, no ha tingut l’èxit que s’esperava.
Un altre film, en aquest cas en format documental, és ‘We steal secrets. The Story of Wikileaks‘, que narra la història de Wikileaks des de les primeres filtracions fins a l’esclat del cas Manning, amb declaracions de periodistes, companys d’Assange, responsables de seguretat del govern nord-americà, el delator del soldat Bradley Manning i d’una de les dones que va denunciar Assange, entre més. Heus ací el film sencer: