Els partits sobiranistes de l’oposició exigeixen que el 9-N es faci la consulta

  • Joana Ortega insisteix a ajornar la consulta si l'estat espanyol hi posa traves

VilaWeb
Redacció
13.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits sobiranistes de l’oposició han reaccionat amb contundència a les declaracions dels últims dies de membres del govern sobre la possibilitat de no fer la consulta el 9 de novembre si el Tribunal Constitucional espanyol la impugna. Diversos representants d’ERC han exigit que es mantingui la consulta faci què faci el govern espanyol i el TC; també la CUP ha dit que el referèndum era irrenunciable, i EUiA avisa que posar en dubte la consulta és donar el dret de decidir al govern espanyol. 

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, es reafirmava ahir en les declaracions que havia fet el dia abans i assegurava, en una entrevista a Rac-1, que si l’estat espanyol posava traves a votar el dia fixat, hi hauria ‘un altre 9 de novembre per a votar’. Segons Ortega, la consulta no es farà si no és dins de la legalitat, és a dir, que no es farà si és impugnada pel Tribunal Constitucional espanyol. ‘A la vida hi ha decisions que no es moren, sinó que s’ajornen. I quan s’ajornen surten amb més força’, va declarar.

Les declaracions d’Ortega dels dos últims dies s’afegeixen a les del conseller Santi Vila, amb un sentit similar, i a les de l’ex-president del parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, Joan Rigol, que també es mostra partidari de no fer la consulta si no té l’aval de l’estat espanyol. 

La resposta dels partits sobiranistes de l’oposició no va trigar gens a arribar, i ahir mateix ERC, la CUP i ICV-EUiA es plantaren davant la possibilitat de no fer la consulta i exigiren que es faci tant sí com no, al marge de les actuacions de l’estat espanyol.   

Tardà: ‘Aquest govern ha decidit suïcidar-se’

‘Aquest govern ha decidit suïcidar-se’, va dir el diputat d’ERC al congrés Joan Tardà, en relació amb les declaracions d’Ortega, a qui acusava d’irresponsable per anar a la ràdio ‘amb l’objectiu de desmobilitzar’. I afegia, a través de Twitter: ‘Que ens quedi clar: tot, tot, dependrà de la mobilització popular, tant la del 11-S com la del 9-N. És a dir, de la gent. Som-hi!’. 

Un altre diputat d’ERC al congrés, l’actual candidat a la batllia de Barcelona, Alfred Bosch, demanava al govern català de mantenir ‘el rumb marcat’ i es mostrava confiat que la consulta es farà a la tardor. ‘No tenim cap raó per a pensar que això deixi de ser així’. Ara, si el govern no compleix els seus pactes, ‘hi haurà un risc de divorci amb el poble de Catalunya’, va afegir.

També s’hi referia el diputat Pere Aragonès en un article en què advertia: ‘És contraproduent, imprudent i estratègicament erroni avançar escenaris de jugar en camps pitjors quan no hem lluitat fins al final per jugar al camp on les condicions ens són més favorables. A part de la constatació que algú renuncia a fer un referèndum pel vet del TC, és inversemblant que aquesta mateixa persona estigui disposada a proclamar la independència de forma unilateral i a implantar el nou estat, on qui hi haurà en contra no serà només el TC, sinó el poder legislatiu, judicial, policíac i militar espanyol.’

David Fernàndez: ‘El referèndum és irrenunciable’

El diputat de la CUP David Fernàndez també responia a les declaracions de Joana Ortega: ‘S’ha acabat el temps de les imposicions. El referèndum és irrenunciable. El Parlament de Catalunya, amb la llei de consultes populars, s’ha dotat de l’eina legal per a fer el referèndum del 9 de novembre de 2014.’ 

La CUP diu que veu amb molta preocupació els missatges de CiU d’aquests últims dies i exigeix un posicionament clar de totes les forces polítiques que el 12 de desembre de l’any passat van acordar la data i la pregunta de la consulta. ‘És inútil canviar la data del referèndum; l’estat no canviarà en cap cas la seva actitud. Allò que cal és obeir la democràcia per a desobeir la imposició, i desobeir la imposició per a obeir la democràcia’, deia Fernàndez. 

EUiA: consulta tant sí com no

El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al parlament, Joan Mena, va dir que especular sobre si es podia fer la consulta o no era ‘donar la propietat del dret de decidir al govern espanyol i al Tribunal Constitucional’. Mena refermava el compromís d’ICV-EUiA amb la consulta i també responia a Joan Rigol: ‘No pot avalar, en nom del Pacte Nacional pel Dret de Decidir, unes eleccions plebiscitàries, perquè molts representants del pacte no compartim aquest pla B.’

El PSC, d’acord amb les paraules d’Ortega

En canvi, el PSC, que no va signar l’acord de la data i la pregunta de la consulta, creu que les declaracions de la vice-presidenta Joana Ortega sobre un ajornament de la consulta si no es pot fer amb l’aval de l’estat espanyol són ‘la posició sensata’ en el moment que viu Catalunya. ‘Com hem dit els socialistes des del primer dia, la consulta només es podrà fer si és legal i fruit de l’acord entre governs’, deia Esther Niubó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any