28.07.2014 - 19:25
L’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) en matèria de seguretat interna i internacional (pdf) diu que en un estat català seria bàsic de crear una agència d’intel·ligència. A parer dels experts, seria el nucli dur de la seguretat interna i internacional i caldria que funcionés des del primer moment. Pel president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, és un dels elements fonamentals.
Amb exèrcit o sense
A l’informe no s’expressa cap posició sobre la necessitat de tenir exèrcit o no. La proposta es fixa només en els primers mesos del nou estat i no especifica les estratègies exactes que s’haurien de seguir a mitjà i llarg termini, perquè considera que això és una decisió que correspon al parlament i al govern que hi hagi quan s’hagi aprovat la constitució.
Malgrat que aquesta decisió es deixi en mans d’un futur govern, es presenten dos grans models, amb exèrcit o sense. Si es decidís de no tenir-ne, hi hauria dues alternatives. La primera consistiria a ampliar les funcions del cos de Mossos d’Esquadra, assignant-li funcions de seguretat externa o defensa. Implicaria la militarització parcial d’algunes unitats i efectius del cos. La segona opció de l’informe és la creació d’una guàrdia nacional.
En cas que s’optés per la formació d’un exèrcit, es destaca que Catalunya tindria un avantatge important pel fet de poder crear-lo de bell nou, car s’estalviaria el problema de la major part dels estats europeus, que han de modificar quantitativament i qualitativament els exèrcits, creats fa molt de temps, amb unes dimensions que no s’ajusten a les necessitats actuals.
Decisions urgents
Una de les principals decisions que cal prendre durant el període de transició cap un nou estat és, segons l’informe, la relativa als elements més urgents de la política de seguretat i defensa. Els bàsics són el control de fronteres (terrestres, marítimes i aèries) i duanes, el control territorial i d’infrastructures crítiques, la ciberseguretat i la lluita contra el terrorisme.
Molts desafiaments
En el document, el CATN repassa totes les alternatives a l’hora de decidir com es garanteix la seguretat interna i externa, i per això es fixa en els models internacionals. Una altra de les qüestions que analitza és el model actual de seguretat a Catalunya. Segons Viver i Pi-Sunyer, hi haurà molts desafiaments, tenint en compte que les competències en matèria de seguretat que té ara Catalunya són només internes i no són completes, perquè una part les té l’estat.
L’informe, titulat ‘La seguretat interna i internacional de Catalunya’, recull 14 estratègies i 51 actuacions.