26.07.2014 - 10:08
Una trentena d’experts s’incorporaran aquesta tardor a l’equip de redacció de l’esborrany de la constitució catalana, que podrà ser consultat el gener del 2015. Ho va explicar ahir el jutge Santiago Vidal durant un acte de l’ANC a Igualada, en què també van participar Carme Forcadell i Lluís Llach. El magistrat va anunciar que un cop fet públic l’esborrany, els ciutadans podrien fer-hi aportacions fins al juny, quan serà lliurat el text.
També va donar alguns detalls de com seria l’esborrany i va destacar que seria una constitució curta, amb menys de cent articles, i inspirada en les de Suïssa, els EUA i Islàndia, entre més. Vidal va voler destacar, entre els aspectes del contingut, el fet que el nou estat hi aparegui definit com una república no presidencial; la separació de poders; l’establiment de referèndums revocatoris; l’eliminació dels indults i de la figura dels aforats; i el fet que el català hi sigui considerat llengua pròpia i oficial i el castellà, cooficial.
Carme Forcadell fa una crida a convèncer els ‘dubtosos’
Vidal en va parlar en un dels actes centrals de la campanya ‘El país que volem’, de l’ANC, que es va fer ahir dins d’un iglú de vent a Igualada, davant uns 600 assistents.
La presidenta de l’entitat, Carme Forcadell, va dir que a Catalunya hi havia 500.000 ‘persones que encara no han escoltat el nostre missatge i tenen dubtes i no saben què votaran’. I per això va fer una crida a fer de voluntaris i convèncer-los ‘de fer-los partícips d’una oportunitat històrica per a construir un país millor: més just, democràtic i lliure’.
Forcadell també va dir que la independència no havia d’anar lligada necessàriament a la identitat i el sentiment de pertinença ‘No és incompatible sentir-se espanyol i voler la independència de Catalunya’, ja que ‘això és un projecte de país per a tots’. Per això ‘no demanarem a ningú que renunciï a la seva identitat perquè això a nosaltres ens ho han demanat molt de temps i no farem a ningú el què ens han fet a nosaltres’. ‘El nostre adversari no és el poble espanyol, sinó l’estat espanyol’.
Per la seva banda, Lluís Llach també va insistir en el missatge del respecte i la integració. Segons ell, ‘hem de fer un país per a tothom, on hi capiguem tots’. Per Llach, ‘un país com el nostre que ha estat víctima de tanta repressió no es pot permetre imaginar el seu futur practicant les mateixes malvestats que s’han exercit sobre nosaltres’.