Jordi Pujol confessa que va enganyar Hisenda amb comptes a l’estranger

  • Terrabastall polític per la declaració de l'ex-president, que es posa a disposició de les autoritats

VilaWeb

Redacció / ACN

26.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president Jordi Pujol va sorpendre ahir amb un comunicat (pdf) en què, a través del seu advocat, confessa que disposava de comptes sense regularitzar a l’estranger que formaven part d’una herència familiar, rebuda el 1980. L’herència del seu pare anava destinada també a Marta Ferrusola i als seus set fills. Una persona de confiança va gestionar els diners fins que tots els seus fills van ser majors d’edat, però Pujol diu que no ‘va trobar mai el moment adient’ per a declarara-los a Hisenda. Pujol demana perdó i es posa a disposició de les autoritats tributàries i judicials.

Segons que publica avui La Vanguardia, un ex-treballador de banca d’Andorra havia aconseguit documents referents als comptes dels Pujol i els havia començat a difondre, i és per això que la família va decidir de declarar els diners a Hisenda. El periodista Manel Pérez explica que feia dies que Jordi Pujol rumiava què fer amb la situació i, finalment, la família va decidir de regularitzar el patrimoni andorrà. ‘Segons diverses fonts, va ser ahir mateix quan Pujol va donar detalls explícits a Artur Mas de què passava i li va avançar que a la tarda explicaria la situació a l’opinió pública’. 

Una herència del 1980

El pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol, hauria obtingut aquests diners ubicats a l’estranger gràcies als seus negocis en la compra-venda de divises, com van publicar alguns mitjans. Havia disposat que aquests fons fossin per a Marta Ferrusola i els set fills del matrimoni, ja que considerava ‘errònia i d’incert futur’ la decisió de Jordi Pujol de dedicar-se a la política i no continuar en el món de l’activitat econòmica. A més, tenia por del que pogués passar a un polític compromès com Jordi Pujol. Però la mort sobtada de Florenci Pujol el setembre del 1980, pocs mesos després que el seu fill fos investit president, va deixar els diners sense regularitzar.

En aquell moment, quasi tots els fills del matrimoni Pujol-Ferrusola eren menors d’edat i això convertia l’ex-president en responsable legal de qualsevol decisió, tot i que la seva ‘consciència i càrrec’ l’empenyien a ‘rebutjar’ aquesta herència fora del testament legal. Pujol explica que va encarregar la ‘gestió i regularització’ a una persona de màxima confiança i no en va ‘voler saber mai el més mínim detall’. Quan tots els fills van arribar a la majoria d’edat, aquesta persona va cedir la gestió a un dels fills. ‘És en aquest moment que el meu error original va contaminar directament els meus set fills i la meva esposa’, diu.

Però, segons ell, ‘lamentablement no es va trobar mai el moment adient per a regularitzar aquesta herència’ en cap de les tres amnisties fiscals de les tres últimes dècades. Finalment, no ha estat fins els ‘darrers dies’ que els membres de la seva família ‘han regularitzat aquesta herència, amb les conseqüències del nou marc legal aprovat per incentivar la darrera regularització excepcional del novembre de 2012 i per penalitzar extremadament les regularitzacions posteriors’.

‘Demano perdó’

En el comunicat, Pujol reconeix els fets amb ‘molt de dolor’ pel que significa per a la seva família, per ell mateix, i per a les persones que s’hagin pogut sentir defraudades per la confiança que li van dipositar. ‘Demano perdó’, insisteix. ‘I també els demano que sàpiguen destriar les falles d’una persona –per molt significativa que hagi estat– i que aquesta declaració sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d’expiació per a mi mateix’, conclou.

L’ex-president es declara ‘únic responsable’ dels fets i de totes les seves conseqüències i mostra el seu ‘compromís absolut’ de comparèixer davant les autoritats tributàries i, si s’escau, davant d’instàncies judicials, ‘per acabar amb les insinuacions i comentaris’.

Editorial de Vicent Partal: Jordi Pujol: un país que fa mal

La família Pujol tenia 4 milions a Andorra, segons La Vanguardia



Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem