27.07.2014 - 06:00
La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va ser el mes passat als Estats Units, en un viatge organitzat pel departament d’estat nord-americà en què van participar una quinzena de polítics per conèixer la complexitat institucional dels EUA. Rovira va quedar impactada per la facilitat amb què es planteja el dret i l’exercici de votar. En parla en una entrevista amb VilaWen English (llegiu la versió original), de la qual us oferim una versió:
—Vau trobar-hi interès en el procés català?
—Hi vaig trobar sobretot coneixement, preguntes i, per què no, una certa comprensió de la situació i molts desigs de bona sort.
—Us van fer preguntes?
—La gent sap que aquí hi ha demandes i reivindicacions de caràcter independentista. I com que coneixen i tenen l’oportunitat de parlar amb algú que ho viu, pregunten.
—Creieu que en podem esperar alguna cosa del govern dels EUA?
—Nosaltres hem de respectar com ells configuren la seva opinió i la seva valoració i la presa de decisions, i sobretot la comunicació del seu posicionament sobre el nostre procés. És així com ho hem d’esperar de tots els governs. No vaig anar a buscar el convenciment de ningú, sinó a tenir l’oportunitat d’explicar-nos. Parlem amb molta gent, cònsols, ambaixadors, respresentants institucionals d’empreses, universitats, lobbies, sindicats… Al final, ens han de veure capaços de guanyar la independència per nosaltres mateixos. Perquè som nosaltres que hem de treballar i guanya la independència. I hem d’explicar per què la volem, perquè el nostre país viuria millor. Això s’entén a molts llocs del món.
—Ara ERC, que és un partit d’esquerra, dóna suport a un partit de centre-dreta…
—L’entesa amb CiU consisteix en que estigui en mans dels ciutadans de Catalunya dissenyar aquest futur nou país. Com a ERC podem tenir les opinions de com ha de ser aquest nou país i no hem deixat de treballar perquè sigui molt marcat pel republicanisme. Això vol dir retornar el poder als ciutadans de control de les seves institucions democràtiques. Amb CiU treballem perquè els ciutadans tinguin com a mínim l’oportunitat de construir aquest país, que passa perquè votin i decideixin si volen viure en un estat independent. I des d’aquí obrim un procés constituent on ERC com a partit presentarà les seves idees. Però seran els ciutadans de Catalunya que decidiran com es construeix aquest país.
—Caldrà fer alguna mena de sacrifici, o de renúncia?
— En el procés constituent podem aprendre de molts altres processos constituents que s’han fet. Hi ha dos grans desafiaments. Com podem trobar la manera perquè siguin els ciutadans que se sentin protagonistes d’un procés que escriu la constitució del seu país. Ens equivocaríem si ens penséssim que el procés constituent el poden redactar i el poden proposar quatre polítics reunits en un despatx. Com que el procés constituent ha començat al carrer ha de continuar amb la participació alta dels ciutadans de Catalunya.