Només un 10% dels productes són etiquetats en català

  • Catalunya és el territori europeu on hi ha més incompliments de la legislació en matèria de retolació

VilaWeb

Redacció

23.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa quatre anys que es va aprovar el codi de consum que obliga a etiquetar en català a Catalunya, però només el 10% dels productes generalistes han estat adaptats a la normativa. Amb tot, el percentatge de productes en català és superior al de l’any 2012, que era d’un 6%. Ho detalla un estudi de la Plataforma per la Llengua, que també diu que Catalunya és encara el territori europeu on hi ha més incompliments de la legislació.

a elaborar l’informe s’han analitzat a l’atzar 2.006 productes de marques comercials –no pas marques blanques– de quaranta-cinc establiments. En el cas dels supermercats catalans, els consumidors tenen un 14% de possibilitats d’agafar un producte etiquetat d’acord amb la llei. En canvi, si l’establiment no és català la possibilitat no arriba al 9%. Pel que fa a les marques blanques, les etiquetades en català són un 31%.

El resultat de l’estudi no inclou els productes de proximitat, que cada vegada més són etiquetats en català, però que tenen poca presència a les grans superfícies.

En general, es conclou que l’etiquetatge en català augmenta malgrat el recel de grans empreses com ara Nestlé, Danone, Casa Tarradellas, Gallina Blanca, Panrico, Henkel, Philips, Nutrexpa o Coca-Cola; o bé de sectors com el farmacèutic, on pràcticament cap productes no compleix la legalitat vigent.

La Plataforma per la Llengua també destaca que, tot i les sancions previstes, no té constància de cap multa ni de retirada de producte pel fet de no complir aquesta llei. I subratlla que, en canvi, la normativa espanyola, que obliga les empreses a etiquetar en castellà, és seguida àmpliament. En aquest cas sí que hi ha hagut sancions i retirades de productes. Per aquest motiu, insta el govern català a fer complir la llei.

A l’estiu, també en català

La Plataforma per la Llengua anima els ciutadans a reclamar l’etiquetatge en català a l’estiu en bars i restaurants d’albergs i museus gestionats per empreses catalanes. Insisteix que totes les begudes, bosses de patates o més refrigeris, iogurts, xocolatines i productes envasats de les màquines expenedores o dels bars, restaurants o menjadors, han de tenir les dades obligatòries com a mínim en català. Entre aquestes dades hi ha els ingredients, les informacions de seguretat i la data de caducitat.

La llei de política lingüística estableix, des del 1998: ‘Les empreses públiques de la Generalitat i de les corporacions locals, i també les seves empreses concessionàries quan gestionen o exploten el servei concedit, han d’emprar normalment el català en llurs actuacions i documentació internes i en la retolació, en les instruccions d’ús, en l’etiquetatge i en l’embalatge dels productes o els serveis que produeixin o ofereixin.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem