El PP i la majoria de liberals i socialistes fan Juncker president de la CE

  • Amb l'oposició d'ERC, CDC, ICV, Compromís, PSOE i Podem i el suport de Gambús (Unió)

VilaWeb
Redacció
15.07.2014 - 14:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El luxemburguès Jean-Claude Juncker ha estat elegit avui nou president de la Comissió Europea sense el suport dels eurodiputats d’ERC, CDC, ICV, Compromís, PSOE i Podem, però amb l’aval dels eurodiputats del PP, de Francesc Gambús (Unió) i de Ciutadans. Els eurodiputats reunits al Parlament Europeu a Estrasburg han acceptat per una majoria de 422 vots a favor i 250 en contra la candidatura del candidat del Partit Popular a la Comissió Europea. També hi ha hagut 47 abstencions i 10 vots nuls. Juncker ha rebut el suport de la majoria dels eurodiputats populars, socialistes i liberals europeus, que es van aliar per proposar-lo arran dels resultats electorals, però amb dissidències importants, com la del PSOE.

Juncker és el primer president de la Comissió Europea que arriba al càrrec després de ser el líder de la llista més votada a les eleccions europees, la del partit popular europeu. Juncker té l’aval de 26 dels 28 estats de la UE, tots excepte el Regne Unit, que s’hi va oposar frontalment perquè el considera massa federalista, i Hongria.

El perquè del suport de Gambús a Juncker

L’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, ha justificat el seu vot favorable a Juncker perquè creu que ha ‘dibuixat’ una Europa on Catalunya ‘sigui quin sigui el seu estatus, estarà còmode’. Gambús ha destacat que Juncker, en el seu discurs a Estrasburg, ha fet una ‘ferma defensa de la implementació profunda dels drets fonamentals’ i per l’eurodiputat ‘això té a veure amb el procés català’.

A més, Gambús ha dit que Juncker ‘ha distingit entre nacions i estats europeus’ i que ha avançat que ‘respectarà’ el que es decideixi a l’Estat i al Regne Unit sobre Catalunya i Escòcia. Pel cristianodemòcrata, no és ‘casualitat’ que l’opinió de Juncker sobre el procés hagi canviat des del maig i ara sigui més neutral. ‘Estem fent feian, el que passa és que hi ha feines que no cal explicar-les’, ha dit.

El discurs de Juncker

En el seu discurs al Parlament Europeu, abans de ser escollit, Juncker ha presentat el seu programa per presidir la Comissió Europea, que inclou la creació d’un nou pla de 300.000 milions d’euros per impulsar el creixement, la feina i la competitivitat a la UE. A més, el candidat del PP europeu a substituir José Manuel Durao Barroso ha dit que augmentarà dels 25 als 30 anys el programa de la garantia juvenil europea. Juncker també ha promès que si encapçala la CE reforçarà el registre de lobbys perquè sigui ‘públic i obligatori’ i els ciutadans ‘sàpiguen qui ve a veure a qui, i qui parla amb qui.

Juncker, que ha assegurat estar content de no seguir sent el líder de l’Eurogrup, ha defensat que la moneda única ‘no divideix Europa sinó que la protegeix dels conflictes entre estats’. Aquest comentari, però, ha provocat crits i interpel·lacions d’alguns eurodiputats euroescèptics de la bancada de l’UKIP britànic.

El candidat designat a presidir la Comissió Europea ha admès que cal substituir la ‘troika’ -el grup format per la CE, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional que ha supervisat els rescats- per una estructura ‘més legítima democràticament’. Juncker ha dit que espera que en el futur no s’hagin d’aplicar nous programes d’ajust com els de Grècia o Portugal, però ha advertit que si cal s’haurà de tenir també un pla B per si no funcionen. A més, ha promès que qualsevol pla d’ajust vagi acompanyat d’un anàlisi del seu cost social.

Informació relacionada:

El perquè del sí a Juncker de l’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús

Guia per a entendre els grups del Parlament Europeu

Editorial de Vicent Partal: …però tampoc no ens poden expulsar per carta

L’eurocambra reelegeix com a president el socialdemòcrata Martin Schulz  (01.07.2014)

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem