Què diu l’informe del parlament britànic sobre la independència de Catalunya?

  • L'equip de recerca de Westminster el va publicar divendres

VilaWeb

ACN – Redacció

14.07.2014 - 10:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’equip de recerca del parlament britànic ha preparat un document per explicar als parlamentaris el context polític actual al Principat i l’estat del procés d’independència. És un document de set pàgines que repassa els esdeveniments recents i explica que, tot i que el parlament català ha fet una petició formal per a fer el referèndum d’independència, Madrid no ho permet. 

El text, elaborat pels serveis de la Biblioteca de la Cambra dels Comuns, explica que al parlament de Catalunya hi ha ‘una majoria dels partits a favor de la independència’ que van demanar ‘permís a Madrid per fer un referèndum vinculant’. Arran de la negativa del govern espanyol, remarca l’informe, els partits catalans preveuen fer una ‘consulta popular no vinculant’ el 9 de novembre. Segons el web de Westminster, les publicacions de la House of Commons Library pretenen ‘donar informació imparcial’ als diputats ‘en suport a les seves tasques parlamentàries’.

L’informe elaborat pels serveis d’informació de la Biblioteca dels Comuns assegura que a les eleccions del 2010 i el 2012 al parlament de Catalunya es va caminar ‘cap a una majoria secessionista’. El text classifica entre independentistes i no independentistes les formacions a Catalunya, situant en el primer bloc a CiU, ERC i la CUP, i en el segon al PSC, el PP, Ciutadans i ICV. En el cas d’Iniciativa, però, remarca que està ‘generalment oposada a la independència però a favor d’un referèndum i de més autonomia’.

De fet, l’informe assenyala que alguns partits són ‘ambigus’ en la qüestió independentista i precisa que el propi president Artur Mas és un ‘convertit bastant recent a la causa de la independència catalana’ i havia estat tradicionalment partidari ‘d’un major autogovern’.

El text recorda també l’actitud dels dos grans partits espanyols, que s’oposen a la consulta i van tombar la petició del parlament de Catalunya per fer-la. En aquest sentit, indica que l’objectiu actual del president Artur Mas és fer una consulta no vinculant el 9 de novembre que, tot i així, també podria acabar al Tribunal Constitucional.

L’informe fa referència a les enquestes sobre el suport independentista, que diu que va ser majoritari per primera vegada abans de la gran manifestació de la Diada del 2012, i també cita declaracions del comissari europeu Joaquín Almunia sobre l’encaix d’una Catalunya independent a la UE. En concret, el parlament de Westminster recorda que Almunia va dir que Catalunya ‘quedaria fora’ de la Unió.

Informació relacionada:

Un estudi de la Universitat d’Oxford desmunta les tesis de Barroso sobre la independència

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem