11.07.2014 - 21:42
Per més de cent vots de diferència, Alfred Bosch ha guanyat les primàries d’ERC. El diputat al congrés espanyol ha obtingut 654 vots, mentre que Amorós n’ha aconseguit 532. Malgrat que uns dos mil cinc-cents electors –militants, simpatitzants i amics del partit (que hauran de pagar tres euros)– podien prendre la decisió, només 1.189 militants han votat. Amb la retirada de Jordi Portabella, l’home fort d’ERC a Barcelona d’aquests últims quinze anys, els participants en la cursa per la candidatura republicana de les eleccions municipals del maig del 2015 van acabar essent Oriol Amorós, diputat al parlament, i Alfred Bosch, diputat al congrés espanyol. Amorós es presentava com el candidat que coneix la ciutat pam a pam. Bosch, com la renovació i de la ‘junquerització’. Tanmateix, Junqueras ha deixat molt clar des del primer dia que no es pronunciava a favor de cap dels dos candidats i que restava neutral en aquesta disputa.
Després d’un frec a frec de dues setmanes, Alfred Bosch ha sortit triomfador de les primàries de la federació d’ERC a Barcelona i serà el proper alcaldable del partit. Només 123 vots l’han separat del seu rival, Oriol Amorós, que s’ha quedat deu punts percentuals per darrera (55% – 45%).
Amorós accepta ser el número dos de la llista d’ERC
Felicitem a l’@AlfredBosch per la victòria a les #primàriesERCbcn. Tots som un! Fem la BCN de les persones lliures! pic.twitter.com/S6j39R32uT
— Oriol Amorós #SíSí (@OriolAmoros) July 11, 2014
Oriol Amorós ha anunciat que accepta ser el número dos a la llista d’Afred Bosch per liderar l’alcaldia de Barcelona, després de perdre el procés de primàries. Amorós ho ha dit al Congrés Regional de la federació de Barcelona, on ha destacat que la llista d’ERC ‘surt reforçada i el resultat ajustat no implica cap divisió’. De la seva banda, Bosch ha anunciat que el partit té les ‘portes obertes’ per tots aquells que ‘vulguin afegir-se al projecte’, però ha aclarit que ‘no renunciarem a res’.
Si votar és important a Esquerra també ho és al país, fet pel que Amorós ha volgut dedicar part del seu discurs a la consulta del 9 de novembre amb la que els catalans començaran a guanyar la seva independència. El 9-N servirà, segons ell, de preludi pel que passarà el maig del 2015 en les eleccions municipals, quan les esquerres faran un tomb a la ciutat.
Els primers dies de campanya, Bosch i Amorós ja van convidar el contrincant a anar segon de sengles llistes. Ahir ni Bosch ni Amorós van fer referència a aquesta qüestió. Tots dos van refusar la proposta i han arribat fins al final en una campanya intensa i amb debats cara a cara prou vius. Els resultats de les darreres eleccions europees -ERC va guanyar a la capital catalana- motiven els republicans, que busquen reeditar els èxits electorals que van aconseguir durant la Segona República.
Propostes
Els candidats van fer els actes centrals de campanya diumenge. Al Teatre Principal de Barcelona, Alfred Bosch va assegurar que en un moment excepcional era important de tenir present què podien fer junts. Va dir que calia ‘deixar de banda el jo i començar pel nosaltres’, perquè ‘el coneixement sumat sempre serà més que l’individual’. També va defensar una ‘capital de la república catalana lliure i justa’ i va proposar de ‘cosir les dues Barcelones i evitar les dues velocitats’. A l’acte, amb dos-cents assistents, hi va intervenir Josep Maria Reniu, Enric Marín, Ester Capella, Albert Castellanos, Agustí Alcoberro i Oriol Illa.
Oriol Amorós va proposar de fer una suma dels partits i moviments d’esquerres de Barcelona abans de les municipals del 2015, amb ERC com a pal de paller. Va dir que si guanyava les primàries impulsaria el procés ‘Sumem Barcelona’, per a agrupar totes les esquerres favorables al dret de decidir i del sí-sí, però també amb dirigents veïnals, sindicals i participants del tercer sector. Amorós creu que el candidat a batlle d’ERC ‘s’ha d’estar els 365 dies l’any a Barcelona’ i que Alfred Bosch hauria de continuar essent la ‘veu catalana a Madrid’.