‘Hi ha moments en què els diaris han d’anar més enllà de la funció periodística’

  • Entrevista a Joan Vall i Clara, conseller delegat del grup el Punt Avui

VilaWeb
Redacció
11.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La feina periodística no és aquesta, però val la pena de formar-ne part en moment especials’, diu en aquesta entrevista Joan Vall i Clara, el conseller delegat del grup el Punt Avui. Aquest cap de setmana es fan a Girona les jornades ‘Catalunya llibertat i dignitat‘, organitzades pel grup per tercer any. Vall considera que ‘hi ha situacions extraordinàries continuades, com és el cas del procés i del canvi de mentalitat del país, que també necessiten aquesta actitud per part dels diaris, de ser-hi una mica més’.

És el tercer any que organitzeu aquest esdeveniment, però enguany durarà tres dies. Com és?
—Vam pensar que les coses s’havien d’adequar al pas del temps. Vam ressuscitar la idea ara fa dos anys, perquè en feia vint que havíem fet el primer i perquè havíem creat la secció ‘Catalunya vol viure en llibertat’ al diari. Enguany ens va semblar que valia la pena d’anar més enllà del concert. L’any passat ja vam incorporar-hi més activitats, però només lúdiques. Ara n’hi haurà també amb contingut: conferències, signatura de llibres, cinema… La Devesa és el lloc ideal.

Hi ha una llista llarga d’activitats. Quina no us deixareu escapar?
—Depèn molt de cadascú… El que segurament ningú no es voldrà deixar escapar és el Firatast, la mostra gastronòmica, que no s’havia fet mai a l’estiu. Qui tingui interès a escoltar els líders del procés podrà anar a les conferències, a qui li agradi llegir podrà fer-ho, etc. Justament la idea era aquesta: que hi hagués activitats per a tothom! Que tothom hi pogués trobar, si més no, un forat.

Que un diari organitzi activitats d’aquesta mena és poc habitual ací. En canvi als Estats Units es fa sovint i el diari Le Monde enguany també ha organitzat un festival.
—La feina periodística no és aquesta, però val la pena de formar-ne part en moments especials. L’any 1992 es va fer com a reacció a unes detencions injustes amb motiu dels Jocs Olímpics i d’una mentalitat concreta. Era un d’aquests moments en què crec que els diaris hem de sortir de la feina habitual. Sempre amb la idea que els fets són sagrats i les opinions diverses. Ara, hi ha situacions extraordinàries continuades, com és el cas del procés i del canvi de mentalitat del país, que també necessiten aquesta actitud per part dels diaris, de ser-hi una mica més. Penso que és interessant que tots els actors socials fem accions com aquesta quan toca.

Com van els primers mesos d’emissió del Punt Avui TV?  
—Per nosaltres és un canal molt important de sortida d’informació de la mateixa factoria. No volem fer com alguns altres que, per canals diferents, llancen idees que es contradiuen. Nosaltres ho veiem diferent: pensem que el periodisme en el fons és ideologia. És un projecte de dos anys i aquesta primera part de la temporada ha anat prou bé. Ara mantindrem una programació mínima d’estiu i no serà fins el 10 de novembre que rellançarem el projecte.

Què fareu l’endemà de la consulta?
—Com que som una televisió en formació, ens podem permetre segons quines coses. Al setembre reprendrem més o menys la programació d’ara i el 10 de novembre, en canvi, rellançarem tot el grup, no únicament la televisió. Passi què passi el dia 9, pensem que el 10 serà un dia important i volem marcar-ho d’aquesta manera. És una data important i picar l’ullet al públic és important.  

Els darrers anys el grup s’ha recuperat econòmicament.
—Sí, tal com vam explicar a la junta general d’accionistes el mes passat, fa dos anys que hem aconseguit de tancar l’exercici en positiu, amb l’esforç de tothom, treballadors i empresa. Malgrat que els ingressos van caient, perquè és evident que ens trobem afectats per la crisi i, a més, per la crisi de model de periodisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem