09.07.2014 - 21:13
CiU i ERC han acordat de presentar un conjunt de lleis agràries pròpies d’un estat. En concret, es regularan les interprofessionals, els contractes tipus, les agrupacions i organitzacions de productors i també l’actualització de la regulació de les llotges i altres mecanismes que assegurin la transparència dels mercats. És una de les resolucions que han presentat conjuntament CiU i ERC en el ple monogràfic sobre agricultura.
També han pactat que en un any aprovarien la llei de desenvolupament rural, que ha d’aplegar els principis del pla estratègic de suport a l’agricultura i l’alimentació (PENSAA) i crear una comissió d’estudi sobre transgènics.
Una altra resolució de CiU i ERC insta el govern a dotar el pressupost del 2015 per a atendre la totalitat dels pagaments pendents del pla de desenvolupament rural 2007-2013, que s’ha allargat fins al 2015. Si no es fes aquesta dotació, es perdrien els fons europeus.
A més, també aprovaran d’estudiar en el següent període de sessions un mecanisme perquè els pagesos tinguin uns ingressos estables, és a dir, que tinguin un fons de garantia en cas d’una mala temporada o més.
Pel que fa als robatoris en zones rurals, CiU i ERC es decanten per continuar instruint els mossos d’esquadra a fi que en els atestats tinguin en compte no tan sols el valor del robatori, sinó també els diners que el pagès deixarà de guanyar a causa d’aquest fet, l’anomenat lucre cessant.
Una altra resolució és per a reclamar que es dissolguin les quatre cambres provincials de representativitat del món rural (que provenen de l’època franquista) i traspassar-ne els béns, drets i patrimoni a la Fundació de la Pagesia de Catalunya.
Així mateix, CiU i ERC demanen que s’actuï per augmentar la presència de Catalunya en les institucions europees del sector agroalimentari i mantenir les accions conjuntes al Parlament Europeu.
La CUP demana una llei que protegeixi els productors i garanteixi preus justs al camp
La CUP ha reclamat d’aprovar durant aquesta legislatura una normativa relativa a contractes obligatoris entre producció i distribució que protegeixi els productors dels ‘abusos’ dels distribuïdors i garanteixi preus justs tant al camp (productors) com a la ciutat (consumidors). També demana que el govern vigili i sancioni el frau en la cadena agroalimentària, com per exemple la imposició especulativa de preus per sota del cost. Una altra resolució és per a demanar que es prohibeixin els transgènics a partir del 2015.
ICV-EUiA demana una comissió d’estudi dels transgènics
ICV-EUiA, apel·lant a la qualitat del producte, vol que es creï una comissió d’estudi sobre els transgènics, que s’encarregui de valorar si cal prohibir-ne el conreu com han fet nombrosos països europeus. També reclama que la Generalitat i el sector públic català prioritzin l’adquisició de productes agroalimentaris de proximitat. ICV-EUiA defensa els productes de proximitat i demana que l’administració hi posi una especial atenció, per fomentar la indústria agroalimentària catalana i també per qüestions ambientals.