‘El 9 de novembre ja ha començat’: el vídeo d’esportistes d’elit per la independència

  • Un grup d'esportistes dóna suport públic a la independència en la iniciativa 'Esport per la independència'

VilaWeb

Redacció

08.07.2014 - 09:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un dels col·lectius que ha tingut més problemes i que ha rebut més pressions per expressar-se políticament és el dels esportistes. Aquells que han manifestat el seu independentisme han estat criticats i atacats per mitjans espanyols i a la xarxa. Des de fa unes quantes setmanes ha començat una iniciativa que porta per nom ‘Esport per la independència‘. L’acció pretén aconseguir el màxim nombre d’adhesions d’esportistes a un manifest impulsat per la sectorial d’esportistes de l’ANC i la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes. Avui, la campanya ha posat en circulació un vídeo amb Enric Masip, Núria Picas, Jofre Mateu, Marc Sellarès, Nil Baró i Marc Puigbert, produït per The Catalan Project i dirigit per Ferriol Tugues.

A banda del vídeo, ja hi havia uns quants noms d’esportistes que donaven suport a la campanya:

Jofre Mateu: ‘La independència ens farà tenir més bona relació amb Espanya’

L’últim que ha donat la cara per la independència, fins ara, és Jofre Mateu, ex-jugador del Barça, l’Espanyol i el Girona. ‘Jo no puc entendre que hi hagi gent que vulgui continuar com estem. Fa poc em van fer una entrevista per una ràdio canària i em van dir: “Hem vist que estàs a favor que Catalunya s’independitzi. Estàs a favor de sortir d’Espanya?”. I la meva resposta va ser: “Esteu segurs que voleu continuar a Espanya?”. A mi em resulta estrany que hi hagi gent a favor de continuar en aquesta Espanya. Em sembla increïble, però n’hi ha’, diu Mateu. Podeu llegir l’entrevista sencera.

Nani Guiu: ‘Una Catalunya independent demostraria al món que tenim esportistes espectaculars’

L’entrenador del CN Sabadell de waterpolo diu: ‘Si Catalunya fos un nou estat, un dels aparadors seria l’esport. És a dir, jo entenc que una Catalunya independent podria demostrar al món una cosa que és realment palpable, i és que tenim uns esportistes espectaculars. Llavors, de cara al món, de cara a poder participar en Jocs Olímpics, Mundials, de qualsevol disciplina esportiva que es treballi bé, hi hauria molt de nivell. En bàsquet, handbol, waterpolo, natació, futbol… En la majoria d’esports hi hauria molt nivell. Per això, jo estic segur que la Secretaria General de l’Esport continuaria promovent beques per a bons esportistes per poder exercir i combinar estudis amb esport. L’esport seria una bona manera de dur Catalunya al món.’ Llegiu l’entrevista sencera.

Salva Maldonado: ‘Sóc independentista perquè defenso la justícia’

Salva Maldonado, entrenador del Joventut de Badalona i seleccionador català de bàsquet, opina: ‘Jo no era independentista. Els meus avis són andalusos i jo sóc de Sant Adrià del Besòs. Jo he estat castellanoparlant fins als 17 anys. Jo no he estat nacionalista. De fet “nacionalista” és un terme que no m’acaba d’agradar. El que sí que he anat veient amb els anys, i vivint fora de Catalunya, és que el meu sentiment cap a Catalunya és més gran. I, d’altra banda, que som maltractats. Jo que sóc un home de reivindicar el que considero just, m’ha fet prendre part per un costat. No és allò de “m’és igual”. Jo em defineixo i defensaré allò que és nostre. I com més em collin, més defensaré el que penso. Seré cada vegada més del meu país. Abans no ho era i ara m’han fet treure aquest sentiment que per mi no era gaire important.’ Llegiu l’entrevista sencera.

Laura Pous: ‘Molts esportistes tenen por de dir que són independentistes’

La tennista Laura Pous parla així del temor de molts esportistes a expressar el seu independentisme: ‘Molta gent té molta por que això l’afecti professionalment, que un seleccionador no el convoqui o un torneig no el convidi per aquest motiu, que tinguin mala imatge i això els faci perdre diners. Sap greu que hagi de ser així, perquè són coses totalment diferents. Tu pots manifestar què sents, si vols ser independentista o no. En principi, som en un país on existeix la llibertat d’expressió, però els esportistes estan molt cohibits encara. Molts tenen por de dir clarament que són independentistes.’ Podeu llegir ací l’entrevista sencera.

Enric Masip: ‘Si no ens deixen ni anar a votar una consulta, imaginem-nos les traves que ens posaran per ser independents’

L’ex-capità del Barça d’handbol Enric Masip és un dels primers esportistes d’elit que ha declarat el seu independentisme, i amb contundència. Diu això: ‘Tinc molt clar que hem de poder votar i evidentment el vot seria afirmatiu. Els avantatges que tindrem sent un país independent seran molt més positius que les càrregues que rebem des de fa anys. A nosaltres ens tornen una part molt desproporcionada, molt petita, de tots els diners que surten dels impostos i de tot el que els catalans fem.’ Entrevista sencera.

Clàudia Dasca: ‘Jo faré allò que calgui per la independència’

La nedadora olímpica a Londres 2012 Clàudia Dasca parla així de la independència: ‘Jo crec que la independència és el que vol el 80% de la gent que fa esport a Catalunya, tot i que no ho expressin, per por o simplement per mantenir-se’n al marge i no entrar en aquesta guerra, perquè realment és una guerra. Nosaltres hi entrem perquè tenim un objectiu, el volem aconseguir i hi lluitarem com puguem. Jo faré allò que calgui per la independència.’ Llegiu l’entrevista sencera.

Michel Rabat: ‘Els esportistes hem de poder opinar amb llibertat’

El corredor de muntanya Michel Rabat diu: ‘Aviat em vaig adonar de quines eren les meves arrels. Jo visc en un mas, el Mas dels Miquelets, a Vinçà, prop de Prada de Conflent. El meu besavi es deia Miquel i jo també i sempre he sentit parlar els avis i el pare entre ells en català. Jo tot just fa uns anys que he començat a preocupar-me per estudiar-lo i poder-lo parlar. En el meu cas, són la terra, les muntanyes i la llengua allò que m’ha fet prendre consciència.’ L’entrevista sencera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem