04.07.2014 - 13:28
La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que forma part de l’acusació particular del cas Mercuri, va denunciar ahir que tenia la sospita que quaranta-quantre batlles de la Federació de Municipis de Catalunya havien cobrat sobresous. L’escàndol ha fet que avui mateix es reuneixi d’urgència la Federació de Municipis de Catalunya per tractar la situació, i molts dels batlles acusats ja s’han afanyat a justificar-se.
A més, els batlles que CiU té al comitè executiu de la FMC (Mataró, Reus, Matadepera i Sant Quirze del Vallès) es retiraran de la FMC ‘fins que es depurin responsabilitats, es donin explicacions i garanties sobre com està la situació’ del pagament de presumptes sobresous, segons que ha explicat el batlle de Mataró, Joan Mora. Diu que el cas posa en dubte ‘la gran missió’ de la Federació i assegura sentir-se enganyat per l’entitat.
Tant els batlles implicats de CiU com els d’ERC i ICVhan anunciat que tornarien de manera cautelar els diners cobrats. En una carta, els batlles de CiU neguen que fossin informats que aquestes retribucions es rebien en concepte de dietes. ‘Sempre se’m van plantejar com una retribució associada al càrrec i mai se’m va requerir cap acreditació documental de despeses’, apunta cadascun dels batlles en la missiva. Denuncien, a més, que la federació no els va comunicar en cap moment que hi havia un dictamen del febrer que posava en dubte aquests pagaments.
El president de la FMC, Xavier Amor (Pineda de Mar)
El batlle de Pineda de Mar, Xavier Amor (PSC), considera que les dietes que va percebre eren ‘justificables’, però ha dit que dipositaria un aval bancari ‘pel cas que el jutge finalment considerés que eren irregulars i s’haguessin de retornar’. A través d’un comunicat, ha defensat que la percepció d’aquests diners ‘va ser sempre transparent’ i que les va incloure cada any en la seva declaració de la renda o en va pagar ‘els corresponents impostos’. Tanmateix, ha afegit que quan el 2013 va arribar a la presidència de la FMC va suprimir la retribució fixa destinada a dietes als membres del comitè executiu.
La vice-presidenta de la FMC, Núria Marín (L’Hospitalet)
L’alcaldessa de l’Hospitalet i vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Núria Marín, demanarà que ‘es depurin responsabilitats sobre l’evidència de la manca de rigor i la incompetència que ara estem coneixent que hi va haver’. Marín ha lamentat que s’hagués pogut evitar l’inici de l’actuació judicial ‘amb una correcta gestió dels responsables de la FMC’. L’alcaldessa ha explicat que el 2 de juliol va retornar 14.434,80 euros, corresponents a les dietes percebudes entre el 2011 i 2012, i que des del gener de 2013 no ha rebut cap compensació. A més, ha fet una crida a què la transparència, el rigor i la bona gestió siguin els principis de la FMC perquè es mantingui la seva credibilitat.
Josep Fèlix Ballesteros (Tarragona)
El batlle de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha presentat als mitjans de comunicació un document de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) en què el secretari general de l’associació certifica que ‘no s’ha abonat cap remuneració a Ballesteros durant els anys 2011 i 2012’. D’aquesta manera, ha negat rotundament, com ja va fer ahir amb un foli de l’informe policíac –on diu que en la documentació i comptabilitat comissada el 27 de novembre del 2012 no s’han localitzat les transferències cap a ell–, haver rebut sobresous de la FMC. A més, ha advertit: ‘Si algú, en aquesta cerimònia de la confusió, vol posar-me pel mig, anuncio que emprendré accions legals per defensar-me’.
Teresa Jordà (Ripoll)
‘Molt trista, frustrada, indignada i molt emprenyada’, així és com l’exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà (ERC), ha assegurat que viu que la justícia l’investigui pels diners que va cobrar com a membre de l’executiva de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). Jordà creu que ha estat ‘víctima d’aquesta trama de xoriços liderada per l’expresident i exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos’ i ha lamentat que ‘hagin tacat’ la seva honorabilitat. ‘Mai ningú ens va demanar que presentéssim bitllets de tren, dietes o desplaçaments, jo em sento absolutament estafada”, ha afirmat Jordà que especifica que creia que els poc més de 200 euros que cobrava al mes eren legals i ‘per la feina efectiva que feia’.
Josep Maria Tost (Riudecanyes)
Josep Maria Tost, batlle de Riudecanyes (CiU), ha dit que s’havia quedat ‘estupefacte’ davant la investigació pels sobresous. ‘Tots estàvem convençuts que era absolutament legal –ha dit a l’ACN–. Estem tranquils, correspon a la federació aclarir el concepte fiscal d’aquestes retribucions.’ I ha retornat, per carta i taló adjunt, els 2.784 euros que va cobrar i que formen part dels 400.000 euros que són sota sospita.
Jordi San José (Sant Feliu de Llobregat)
El batlle de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José (ICV), també defensa que les assignacions que van cobrar són legals. Ha dit que les assignacions no estaven ben comptabilitzades i que no hauria hagut de cobrar quan no va assistir a les executives, com a l’agost o a principis del 2012. ‘Hi ha hagut una mala comptabilització dels diners que hem cobrat, però no se’n pot derivar una acusació de sobresou ni una responsabilitat política’, diu. Defensa que l’honorabilitat dels batlles és fora de dubte i ara contempla de retornar els diners que ha cobrat sense haver assistit a les executives.
Víctor Orrit (Tremp)
El batlle de Tremp, Víctor Orrit (PSC), ha dit a través d’un comunitat que si bé és membre de la FMC no ha percebut ‘ni un sol euro en concepte de dietes, desplaçament’. Per justificar-ho adjunta el document dels Mossos d’Esquadra on assegura que queda clar que no hi va haver cap transferència des de la FMC a ell. Segons la plataforma que va revelar ahir les dietes, Orrit hauria cobrat 2.244 euros.
Manuel Reyes (Castelldefels)
El batlle de Castelldefels, Manuel Reyes (PP), tornarà els 5.000 euros percebuts de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ‘si es demostren irregularitats. L’alcalde declina fer valoracions sobre la investigació de presumptes sobresous a la FMC i assegura que al llarg de la seva trajectòria política sempre ha treballat de manera ‘legal i clara’. Reyes és un dels dos batlles del PP esquitxats per aquest afer, juntament amb el de Pontons, Lluís Caldenteny, que també hauria rebut uns 5.000 euros de l’ens municipalista.
Esther Pujol (Tiana)
La batllessa de Tiana, Esther Pujol (PSC), ha anunciat a través d’un comunicat que la jutgessa que intrueix el cas dels sobresous a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ‘té els 3.333 euros cobrats durant un any formalitzats i dipositats a la seva disposició’, per si acaba considerant que la FMC no hauria d’haver pagat als batlles les seves remuneracions. ‘Tots vàrem entendre que eren lícites i vàrem assumir les responsabilitats institucionals de la FMC confiant en els serveis jurídics de la mateixa’, afegeix.
Carles Pellicer (Reus)
El batlle de Reus, Carles Pellicer (CiU), s’ha defensat i ha dit que aquests diners sospitosos ‘sempre es van plantejar com una retribució, mai qüestionada pels serveis jurídics de la federació’. Pellicer, que també ha deixat en dipòsit cautelar els 5.709,96 euros que va percebre de l’entitat en els exercicis 2011 i 2012, ha al·legat que havia complert els deures associats a les seves responsabilitats i que sempre havia actuat ‘de bona fe’ i ‘complint amb les obligacions tributàries’.