Barcelona experimenta amb la fabricació digital

  • La capital catalana acull fins dimarts el desè congrés mundial de 'fab labs', amb simposis i tallers d'impressores 3D, talladores làser, ordinadors...

VilaWeb
Redacció
02.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des que va sorgir la idea al Massachusetts Institute of Technology (MIT) de Boston, ara fa una dècada, els laboratoris d’eines de producció digital o ‘fab labs‘ s’han estès per tot el món. Amb presència en més de tres-centes cinquanta ciutats de tot el món (com Alacant, Barcelona i València), aquesta xarxa d’espais de fabricació amb màquines de control numèric, talladores làser, impressores 3D i ordinadors es troba anualment en un congrés mundial. Enguany es fa a Barcelona, d’avui a dimarts, amb el nom genèric de FAB10, i tres grans eixos: la fabricació digital, les comunitats emergents i el nou concepte de ciutats productives.

FAB10 proposa de convertir aquests dies Barcelona en una ‘fab city’ amb tot d’esdeveniments relacionats amb els avenços en tecnologies digitals, obertes i accessibles, dirigits tant als experts de tot el món com als ciutadans.

Perquè, a més de les conferències dels representants dels ‘fab labs’ i el simposi Fab City de dilluns vinent, l’organització local ha inclòs al programa també activitats per a infants (Fab Kids) i l’anomenat Fab Festival, que el cap de setmana omplirà el Disseny Hub Barcelona dels invents i experiències d’aquesta comunitat de fabricants digitals, a més de tallers pràctics per a totes les edats.

Els visitants d’aquest Super Lab Fab de la plaça de les Glòries podran veure com s’imprimeix menjar en 3D o com es pot fer a casa una mà protètica. I, durant tota la setmana, podran observar com s’hi fabriquen una casa i un cotxe.

A l’últim programa de ‘L’internauta‘, una de les organitzadores del FAB10 Barcelona, Mariona Aloy, explicava per què la desena conferència de ‘fab labs’ es feia a la capital catalana: el 2007 s’hi va constituir el primer laboratori d’aquestes característiques de la UE i ara és la primera ciutat del món on es vol establir una xarxa pública d’ateneus de fabricació, un per a cada districte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem