Avancem i NECat preparen l’alternativa socialista per Catalunya

  • La formació d'Elena trenca amb el PSC i aprova una declaració política conjunta amb el partit d'Ernest Maragall

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2014 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació Avancem ha aplegat avui a Sant Feliu de Codines tres centenars d’assistents a l’assemblea general en què ha escenificat la ruptura amb el PSC. Avancem s’ha constituït en un ‘nou subjecte polític’ amb la intenció de governar Catalunya. Així ho ha anunciat Fabian Mohedano, ex-membre de l’executiva socialista, en detallar la ponència política que s’ha aprovat a l’assemblea. També ha aprovat la declaració política conjunta del moviment Avancem i de NECat. El text pretén ‘definir les bases d’un nou programa polític compartit amb la voluntat d’aplegar una nova majoria social […] i promoure en el proper cicle electoral candidatures conjuntes per la configuració de majories progessistes amb la resta de forces del catalanisme d’esquerres’. L’assembla de NECat també ho ha ratificat.

A l’assemblea d’Avancem també s’han explicat els processos d’aliances amb què treballa Avancem amb ERC, ICV-EUiA, i també el PSC, de cara a les municipals. En aquest sentit, han descartat ser ‘marca blanca’ de cap partit, han avisat que el PSC ‘no és només’ la direcció i han alertat que no volen ‘diputats humiliats ni imputats’.

El trencament amb el PSC es personalitza en el dirigent d’Avancem, el diputat Joan Ignasi Elena, que la setmana passada va anuniar que deixava el partit. La decisió que havia de prendre Elena era si renunciava a l’acta de diputat del parlament o si mantenia l’escó però com a diputat no adscrit. I l’assemblea l’ha convidat a mantenir l’acta de diputat. Elena prendrà la decisió final els pròxims dies. Avancem ja ha començat el camí fora del PSC, amb contactes i voluntat de col·laboració amb altres formacions d’esquerres com ICV, ERC i Nova Esquerra Catalana.

La diputada Núria Ventura, que també forma part de l’associació, rumia si també farà el pas d’Elena, de deixar el grup socialista al parlament. Si fos el cas, els socialistes passarien a ser la quarta força al parlament, amb divuit diputats, darrere del PP, que en té dinou.

Elena i els membres d’Avancem troben que no hi ha motiu per a haver de renunciar a l’escó, car s’ha mantingut fidel als compromisos que el PSC va subscriure en el programa electoral de defensa del dret de decidir dels catalans. És un argument de pes, que s’afegeix al fet que els mesos vinents seran decisius, en una legislatura que l’associació qualifica de constituent, és a dir, una legislatura en què a Catalunya es definirà una nova situació política.

Si Elena no renuncia a l’escó, es reforçarà el bloc de diputats en favor de la consulta del 9 de novembre: els 87 diputats que ara sumen CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP passarien a ser 88 amb Elena i 89 si finalment s’hi afegís Ventura. Avancem considera molt poc probable que aquest pas de deixar el grup socialista el segueixi també la tercera diputada pro-referèndum, Marina Geli.

La situació del PSC al parlament esdevindria molt complicada, perquè encara hi perdria més pes. Però la situació d’Elena tampoc no seria gens fàcil: com a diputat no adscrit passaria força desapercebut i tindria una possibilitat d’intervenció molt limitada pel reglament del parlament. Dependria de la junta de portaveus i de la mesa la possibilitat d’intervenir més o menys a l’hora d’explicar el sentit del vot o de fer preguntes al president de la Generalitat.

Avancem fa camí fora del PSC

No únicament és decisiva al parlament, la situació futura d’Elena i Ventura. Avancem, que integren majoritàriament socialistes o ex-socialistes, ha anat tenint contactes aquests últims dies amb ICV, ERC i Nova Esquerra Catalana (NEC) per arribar a acords amb vista a les eleccions municipals i amb una idea de fons, que és la refundació de l’espai del socialisme catalanista. Avancem té el compromís de parlar amb totes aquestes formacions per mirar si és possible de fer-hi coalicions electorals en alguns municipis.

Ara, Avancem, d’acord amb la ponència política que se sotmetrà a votació avui es proposa de ser ‘un instrument per a contribuir a fer possible el govern de Catalunya’. I, més concretament, de voler ‘governar la Catalunya que ve, d’acord amb més forces de govern.’

L’associació vol fer-ho des de la ‘reconstrucció de l’esquerra a Catalunya’, però, a diferència d’Agrupament Socialista i de més crítics del PSC, han decidit de provar-ho fora del partit, després d’haver-ho intentat a dins. Per això diuen que volen entrar en un nou espai polític: ‘Amb vocació unitària. Amb la voluntat de reunir de nou el conjunt de socialistes catalans. Amb vocació de travar complicitats i aliances amb altres realitats.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem