26.06.2014 - 06:00
Una quinzena d’entitats i partits polítics (entre els quals ERC, ICV, la CUP i Reagrupament) es manifestaran aquest vespre contra la presència de Felipe VI a Girona. La marxa començarà a les vuit del vespre a la plaça del Vi. Volen palesar el rebuig de la ciutat a la monarquia i desemmascarar l’operació per legitimar i netejar la imatge de la institució. Tant les entitats com els partits diuen que ara és un moment històric perquè la ciutat es desvinculi del títol de príncep de Girona i fer bandera del dret de decidir. Tant ICV com la CUP retreuen al batlle de la ciutat, Carles Puigdemont, que assisteixi al lliurament dels premis Impulsa en representació de l’ajuntament, després de la moció que es va aprovar al darrer ple.
La marxa l’encapçalarà la pancarta amb el lema ‘Cap pacte, cap rei; el poble català decideix’. Darrere hi haurà representades quinze entitats i partits polítics. En formaran part, entre més, l’Ateneu 24 de juny, el casal independentista el Forn, el SEPC, el col·lectiu Endavant i la Xarxa pels Drets Socials. I quant a partits polítics hi donen suport ERC, la CUP, ICV-EUiA, Reagrupament i Solidaritat.
La manifestació recorrerà el centre de Girona, passant pel carrer Nou i la plaça del Marquès de Camps. D’allà enfilarà Santa Eugènia fins a la plaça de Miquel de Palol, on es faran els parlaments. Els organitzadors asseguren que la protesta s’ha convocat amb un esperit ‘cívic, festiu i pacífic’, i que de cap manera no volen que hi hagi enfrontaments amb la policia.
Tant les entitats com els partits subratllen que l’objectiu és de deixar clar que Girona rebutja de ple tant la monarquia com el títol de príncep de la ciutat. ‘Davant l’enèsima visita del Borbó, un cop més els gironins faran gala de la seva ànima republicana i plantaran cara a l’operació de l’estat per a legitimar la monarquia a les nostres comarques’, va dir el regidor Jordi Navarro, portaveu de la CUP a l’ajuntament.
Com Navarro, la regidora d’ICV, Núria Terés, assegura que la protesta és ‘absolutament coherent’ amb la moció que es va aprovar al ple extraordinari de la setmana passada. Un text que deixava clar que el títol monàrquic no representava la ciutat i que, a diferència del 1981, ara a l’ajuntament no hi havia el consens necessari per demanar que la Casa Reial espanyola en fes ús.
Per això, els dos regidors retreuen al batlle, Carles Puigdemont, que assisteixi al Fòrum Impulsa en representació de l’ajuntament. ‘Dir no al títol implica també no participar ni donar difusió als actes que convoca una entitat privada: la Fundació Príncep de Girona; per tant, trobem que és una pena que l’alcalde hi vagi’, va dir Terés.
Dret de decidir
Els qui convoquen la protesta asseguren que, a més del rebuig a la monarquia, ara més que mai cal fer bandera del dret de decidir: ‘El rei Felipe VI ve amb intencions de rentar la cara a la institució, i tot plegat forma part d’una estratègia per a dir-nos novament que la unitat d’Espanya és indissoluble; però nosaltres ja hem emprès el nostre itinerari democràtic, que és el dret de decidir, i la via que hem escollit és la consulta del 9-N’, va dir Terés.
El portaveu d’ERC, Martí Terés, va remarcar que la protesta de Girona tenia més sentit que qualsevol altra: perquè s’ha escollit Girona per ‘netejar la imatge d’aquesta casta’, aprofitant el fòrum anual que organitza la Fundació Príncep de Girona (FPdGi): ‘Aquest és el millor moment perquè la ciutat es desvinculi de tot plegat, no tan sols de la monarquia sinó també de la fundació; i més, tenint en compte que parlem d’un projecte impulsat per empreses privades’, va dir.