22.06.2014 - 06:00
Què resulta més seductor, la coca que s’exhibeix a l’aparador d’un forn amb unes temptadores ametles dures, brunes i salades o el generós escot de la fornera que l’embolica amb delicadesa? Aquest dilema enfila un dels relats que conté el llibre ‘Peccata minuta’ de Conxa Rovira, premi de Literatura Eròtica la Vall d’Albaida, que publica Bromera i arriba a les llibreries aquesta setmana. Us n’oferim el relat que desvetlla el dilema.
‘Peccata minuta’ és una barreja d’erotisme i gastronomia: el café licor, la fruita acabada de collir, l’orxata de xufa o la mistela són alguns dels saborosos pretextos que serveixen a les dones protagonistes del llibre per a gaudir de situacions joioses, on el sexe és potència i majestat, alegria sense racons foscos ni patiments.
Aquesta obra va guanyar el premi de Literatura Eròtica La Vall d’Albaida 2013, un premi que en els darrers mesos s’ha posat en entredit per raons polítiques i ha estat a punt de desaparèixer, tot i ser l’únic premi de literatura eròtica que existeix en llengua catalana avui, amb una llarga trajectòria i prestigi. Finalment, la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, que convoca el guardó, ha decidit convertir-lo en biennal.
Soledad Carreño, membre del jurat, explica sobre ‘Peccata minuta’: ‘Es podria pensar que en literatura eròtica ja s’ha dit tot, perquè el tema, el fons, el coneguem tots. I es podria pensar, també, que la literatura eròtica és només una successió d’escenes sexuals amb totes les variants posicionals possibles i amb tots els ‘partenaires’ també possibles. I si, de pas, se li afegeix alguna aberració sexual, doncs més moderna i més atrevida quedarà l’obra. De fet, quan llegeixes novel·les que concorren a algun dels premis d’aquesta categoria, una de les coses més significatives que trobes és la repetició de fets i de situacions que converteixen aquestes novel·les en rèpliques unes de les altres.’
Continua: ‘Però literatura eròtica és, com el nom indica, primer literatura i després eròtica, és a dir, que estiga ben escrita, que les paraules comuniquen amb precisió i estil els fets i situacions que l’autor vol que arriben al lector, i que desperte emocions i goig amb el recurs de la sensualitat i dels plaers de la carn. I això és el que trobem en ‘Peccata Minuta’, l’obra de Conxa Rovira guanyadora del XXè Premi de Narrativa Eròtica de la Vall d’Albaida. Onze relats en els quals la gastronomia es relaciona amb els jocs plaents de la carn, amb la seducció i amb la bellesa de les arts amatòries.’
‘L’obra està molt ben escrita, amb un estil minimalista, poètic, precís. L’autora utilitza un llenguatge molt proper al lector, amb expressions i vocabulari de la Ribera, doncs no debades ella és de Carcaixent, on viu. Les descripcions eròtiques són molt sensuals i elegants, sense caure en la vulgaritat ni en l’obscenitat. És original en el seu plantejament, actual, fresca, alegre, vibrant i molt mediterrània.’
Conxa Rovira (Carcaixent, 1952) és professora de Llengua i Literatura a l’IES Arabista Ribera de Carcaixent i se sent especialment atreta per la narrativa i l’assaig. Ha col·laborat com a autora de llibres de text i altres materials didàctics relacionats amb l’ensenyament de la llengua amb diverses editorials. ‘Peccata minuta’ és la seua primera obra literària.