El grup liberal europeu aprova l’entrada d’UPyD i C’s

  • L'ALDE ho ha aprovat aquesta tarda

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
17.06.2014 - 17:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup liberal de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) del Parlament Europeu ha aprovat aquesta tarda, amb l’aval de dues terceres part del total, l’entrada dels eurodiputats d’UPyD i Ciutadans. Ha rebut els vots en contra del CDC i el PNB. De fet, Convergència i els seus representants internacionals, amb Ramon Tremosa i Marc Guerrero al capdavant, s’hi ha oposat fins l’últim moment i han treballat des de l’endemà de les eleccions europees per impedir-ho.

Els eurodiputats han signat un document en què es comprometen a crear un subgrup d’estudi del dret de decidir i les fórmules institucionals per expressar la voluntat democràtica de la gent. El text també fa referència al manifest que va aprovar la Internacional Liberal en suport a la decisió que prenguin els catalans. El subgrup serà format per sis eurodiputats de CDC, PNB i els flamencs de l’N-VA, i tindrà una de les vice-presidències del grup, que, segons que ha confirmat Ramon Tremosa, serà per un dels quatre eurodiputats de l’N-VA. 

El líder dels liberals a l’Eurocambra, Guy Verhofstadt, ha dit, en declaracions a la premsa a la sortida de la reunió, que la ‘posició essencial del grup’ és que no s’ocuparan ‘dels afers institucionals d’Espanya’: ‘Aquesta és la tasca d’Espanya, i no nostra.’

Verhofstadt ha negat que sigui contradictori acceptar UPyD i Ciutadans i alhora integrar el subgrup amb CDC, el PNB i l’N-VA. ‘Estimo Espanya, totes les regions d’Espanya i tots els espanyols, però no és el nostre tema, i donem llibertat als diferents membres del nostres grup per a desenvolupar les seves idees, i això és el que hem acordat’, ha dit. Sobre el grup de treball a favor del dret de decidir, Verhofstadt ha dit: ‘Ells decidiran sobre els temes que volen abordar, no els limiten la llibertat d’expressió i la llibertat de prendre posicions’. 

El grup liberal ha perdut vint-i-cinc eurodiputats en aquestes últimes eleccions i és ben probable que perdi la tercera posició a l’eurocambra pel creixement del grup dels conservadors i reformistes, amb seixanta-tres diputats. Aquests dos elements –pèrdua d’eurodiputats i pèrdua de la tercera posició– havien obert la porta de bat a bat a l’entrada de noves formacions. I els sis eurodiputats populistes espanyols (4 d’UPyD i 2 de Ciutadans) eren molt llaminers per al president del grup liberal Guy Verhofstadt, que opta a algun càrrec a la Comissió Europea i ha de negociar-lo amb més força de l’actual.

A l’interès personal de Verhofstadt, cal afegir-hi l’interès de l’estat espanyol de dinamitar l’aliança de CDC i PNB amb els liberals europeus en favor del dret de decidir. L’entrada d’UPyD i Ciutadans, que han posat la condició que el grup es faci enrere en aquesta qüestió i que es respecti la ‘integritat territorial’ dels estats actuals de la UE, complicarà molt la permanència de Ramon Tremosa a l’ALDE. CDC necessita el vot de vint eurodiputats del grup per a frenar l’entrada d’aquestes dues formacions, però la pressió de l’estat espanyol i de Verhofstadt és molt forta per a dissuadir-los.

Que l’entrada d’UPyD i Ciutadans al grup liberal europeu ha estat considerada una operació d’estat no és tan sols una deducció lògica que es pugui fer de les pressions que VilaWeb ha pogut saber: el candidat de la formació d’Albert Rivera ho va dir en un piulet de Twitter per a criticar UPyD. Segons Javier Nart, en la negociació de les condicions d’entrada al grup UPyD havia ‘fet perillar una qüestió d’estat’ per afany de protagonisme. I afegia: ‘És el millor aliat de CDC.’

Amb aquests sis nous membres, els liberals passarien a tenir seixanta-sis diputats, tres més que els conservadors i reformistes. Però, a banda de trontollar el suport explícit del grup al dret de decidir, també trontolla la permanència de CDC i PNB al grup. Una cosa pot conduir a l’altra. Acceptats UPyD i Ciutadans al grup, si es retira el suport al dret de decidir, un hipotètic abandonament de CDC i PNB tornaria a deixar el grup amb seixanta-quatre diputats, tan sols un més que els conservadors i reformistes.

I caldrà veure quina és la reacció de N-VA, els independentistes flamencs, que també negocien d’entrar al grup. Contra tota lògica política, Verhofstadt accepta i promou l’entrada dels seus contrincants polítics a Bèlgica per engreixar el grup. L’entrada dels quatre eurodiputats de l’N-VA no té pràcticament oposició entre la família liberal, mentre que UPyD i Ciutadans, que CDC qualifica de ‘populisme conjuntural’, sí que suscita més recel.

CDC pressiona els seus socis de l’ALDE perquè facin signar a UPyD i Ciutadans una declaració que reculli la resolució que la Internacional Liberal va aprovar en el 59è congrés a Rotterdam: ‘El model democràtic fixat pels governs del Regne Unit i d’Escòcia, amb un acord per a fer un referèndum sobre el futur polític del poble escocès, s’hauria de seguir com un bon exemple en les discussions entre els governs d’Espanya i de Catalunya.’

Guerrero amenaça de dimitir de vice-president dels liberals europeus

Al marge del futur de Tremosa dins el grup liberal, el vice-president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Marc Guerrero, ha anunciat que dimitiria si la formació no respectés el dret de decidir i no es tinguessin en compte les reclamacions de Convergència Democràtica de Catalunya. En una reunió del grup liberal divendres passat a Brussel·les, el polític convergent va amenaçar de dimitir si l’entrada d’UPyD i Ciutadans implicava una marxa enrere de la formació en la defensa del dret de Catalunya a fer un referèndum.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem