17.06.2014 - 17:50
El grup liberal de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE) del Parlament Europeu ha aprovat aquesta tarda, amb l’aval de dues terceres part del total, l’entrada dels eurodiputats d’UPyD i Ciutadans. Ha rebut els vots en contra del CDC i el PNB. De fet, Convergència i els seus representants internacionals, amb Ramon Tremosa i Marc Guerrero al capdavant, s’hi ha oposat fins l’últim moment i han treballat des de l’endemà de les eleccions europees per impedir-ho.
Els eurodiputats han signat un document en què es comprometen a crear un subgrup d’estudi del dret de decidir i les fórmules institucionals per expressar la voluntat democràtica de la gent. El text també fa referència al manifest que va aprovar la Internacional Liberal en suport a la decisió que prenguin els catalans. El subgrup serà format per sis eurodiputats de CDC, PNB i els flamencs de l’N-VA, i tindrà una de les vice-presidències del grup, que, segons que ha confirmat Ramon Tremosa, serà per un dels quatre eurodiputats de l’N-VA.
El líder dels liberals a l’Eurocambra, Guy Verhofstadt, ha dit, en declaracions a la premsa a la sortida de la reunió, que la ‘posició essencial del grup’ és que no s’ocuparan ‘dels afers institucionals d’Espanya’: ‘Aquesta és la tasca d’Espanya, i no nostra.’
Verhofstadt ha negat que sigui contradictori acceptar UPyD i Ciutadans i alhora integrar el subgrup amb CDC, el PNB i l’N-VA. ‘Estimo Espanya, totes les regions d’Espanya i tots els espanyols, però no és el nostre tema, i donem llibertat als diferents membres del nostres grup per a desenvolupar les seves idees, i això és el que hem acordat’, ha dit. Sobre el grup de treball a favor del dret de decidir, Verhofstadt ha dit: ‘Ells decidiran sobre els temes que volen abordar, no els limiten la llibertat d’expressió i la llibertat de prendre posicions’.
El grup liberal ha perdut vint-i-cinc eurodiputats en aquestes últimes eleccions i és ben probable que perdi la tercera posició a l’eurocambra pel creixement del grup dels conservadors i reformistes, amb seixanta-tres diputats. Aquests dos elements –pèrdua d’eurodiputats i pèrdua de la tercera posició– havien obert la porta de bat a bat a l’entrada de noves formacions. I els sis eurodiputats populistes espanyols (4 d’UPyD i 2 de Ciutadans) eren molt llaminers per al president del grup liberal Guy Verhofstadt, que opta a algun càrrec a la Comissió Europea i ha de negociar-lo amb més força de l’actual.
A l’interès personal de Verhofstadt, cal afegir-hi l’interès de l’estat espanyol de dinamitar l’aliança de CDC i PNB amb els liberals europeus en favor del dret de decidir. L’entrada d’UPyD i Ciutadans, que han posat la condició que el grup es faci enrere en aquesta qüestió i que es respecti la ‘integritat territorial’ dels estats actuals de la UE, complicarà molt la permanència de Ramon Tremosa a l’ALDE. CDC necessita el vot de vint eurodiputats del grup per a frenar l’entrada d’aquestes dues formacions, però la pressió de l’estat espanyol i de Verhofstadt és molt forta per a dissuadir-los.
Que l’entrada d’UPyD i Ciutadans al grup liberal europeu ha estat considerada una operació d’estat no és tan sols una deducció lògica que es pugui fer de les pressions que VilaWeb ha pogut saber: el candidat de la formació d’Albert Rivera ho va dir en un piulet de Twitter per a criticar UPyD. Segons Javier Nart, en la negociació de les condicions d’entrada al grup UPyD havia ‘fet perillar una qüestió d’estat’ per afany de protagonisme. I afegia: ‘És el millor aliat de CDC.’
Upyd por afán de protagonismo ha puesto en riesgo una cuestión de EStado:las condiciones de entrada enALDE .Es el mejor aliado de CDC
— Javier Nart (@JavierNart) June 8, 2014
Amb aquests sis nous membres, els liberals passarien a tenir seixanta-sis diputats, tres més que els conservadors i reformistes. Però, a banda de trontollar el suport explícit del grup al dret de decidir, també trontolla la permanència de CDC i PNB al grup. Una cosa pot conduir a l’altra. Acceptats UPyD i Ciutadans al grup, si es retira el suport al dret de decidir, un hipotètic abandonament de CDC i PNB tornaria a deixar el grup amb seixanta-quatre diputats, tan sols un més que els conservadors i reformistes.
I caldrà veure quina és la reacció de N-VA, els independentistes flamencs, que també negocien d’entrar al grup. Contra tota lògica política, Verhofstadt accepta i promou l’entrada dels seus contrincants polítics a Bèlgica per engreixar el grup. L’entrada dels quatre eurodiputats de l’N-VA no té pràcticament oposició entre la família liberal, mentre que UPyD i Ciutadans, que CDC qualifica de ‘populisme conjuntural’, sí que suscita més recel.
CDC pressiona els seus socis de l’ALDE perquè facin signar a UPyD i Ciutadans una declaració que reculli la resolució que la Internacional Liberal va aprovar en el 59è congrés a Rotterdam: ‘El model democràtic fixat pels governs del Regne Unit i d’Escòcia, amb un acord per a fer un referèndum sobre el futur polític del poble escocès, s’hauria de seguir com un bon exemple en les discussions entre els governs d’Espanya i de Catalunya.’
Guerrero amenaça de dimitir de vice-president dels liberals europeus
Al marge del futur de Tremosa dins el grup liberal, el vice-president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Marc Guerrero, ha anunciat que dimitiria si la formació no respectés el dret de decidir i no es tinguessin en compte les reclamacions de Convergència Democràtica de Catalunya. En una reunió del grup liberal divendres passat a Brussel·les, el polític convergent va amenaçar de dimitir si l’entrada d’UPyD i Ciutadans implicava una marxa enrere de la formació en la defensa del dret de Catalunya a fer un referèndum.