18.06.2014 - 06:00
‘Ni Juan Carlos ni Felipe no han vingut mai a Xàtiva’, explica Agustí Ventura, el cronista de la ciutat. No creu pas que sigui casualitat, com tampoc que el nom del príncep que serà coronat demà sigui Felipe: ‘Els Borbons no han oblidat mai que van aconseguir la monarquia a partir de la guerra de Successió, que va començar ací.’ En aquesta entrevista, Agustí Ventura, que és el pare del cantant Feliu Ventura, narra la cremada de Xàtiva que, casualment, fou el 19 de juny de 1707: demà, dia de la coronació de Felipe VI, farà tres-cents set anys, dia per dia.
—Dijous, quan farà 307 anys de l’incendi, un altre Felipe serà coronat rei d’Espanya. Què us sembla aquesta coincidència històrica?
—És prou lleig. Sobretot perquè l’home que entrarà ara com a rei duu el nom de Felipe. Això no és pas casualitat, sinó que els Borbons sempre han sabut que van aconseguir la monarquia a partir de la guerra de Successió. Hi ha una anècdota que il·lustra molt bé aquesta memòria: Carles III, fill de Felip V, que vivia a Nàpols, va eixir de viatge des de Madrid cap a València, passant per Conca, com es feia llavors. El seu pare li va escriure una carta en què deia que quan passara per Almansa i per Xàtiva recordara que les batalles en aquests indrets eren l’origen de la seua dinastia. Els Borbons saben millor que els valencians actuals què representa Xàtiva.
—Creieu que els Borbons d’avui tampoc no ho han oblidat?
—És clar. No han vingut mai a Xàtiva. Han anat a Alzira i a milers de llocs a prop, però a Xàtiva mai. Ni Juan Carlos ni Felipe. A Madrid hi ha una església, prop del palau de la duquessa d’Alba, dedicada a San Marcos, on es commemora la batalla d’Almansa. Els Borbons se’n recorden molt. En canvi, a València s’ha destruït dues vegades el monument que commemorava la batalla, el 1868 i el 1936. Els valencians en general no ho hem oblidat, però el que és clar és que els Borbons no ho han oblidat mai.
—Com sabeu que el dia 19 de juny del 1707 Felip V va cremar Xàtiva?
—Hi ha historiadors que diuen dates diferents, el 12 o el 15 de juny, per exemple, però els historiadors de la ciutat creiem que fou el dia 19. Ens guiem per un relat local. Hi hagué un frare, Carlos Castañeda, que explicà en un manuscrit el trasllat del santcrist del Carme, perquè ell era carmelita, i en el mateix text parla del setge i la crema de Xàtiva. Explica que la crema es va ordenar el 17 de juny, però que no es féu efectiva fins el 19. Com que ell era de Xàtiva i coneixia persones que eren d’ací té molt de valor.
—De quin any és aquest document?
—Aquest home no era coetani a la crema, però ho explica basant-se en testimonis de l’època. El fet cert és que ho explica en detall. És curiós perquè l’incendi no fou total sinó selectiu: les cases dels qui s’havien declarat vassalls de Borbó es van marcar i no es van cremar. També es va procurar de no cremar les esglésies perquè Nostre Senyor es podia enfadar. Tampoc no és cert que es tirara sal a les terres perquè els Borbons les havien confiscades i, per tant, no volien que es feren malbé. Es van cremar sobretot les cases dels austriacistes.
—Hi ha una crida perquè dijous, 19 de juny, els balcons de Xàtiva llueixin crespons negres damunt de la bandera vermella de la ciutat.
—Sí, em sembla una bona iniciativa. Crec que s’hi sumarà molta gent.
—Fa set anys, quan es complien tres-cents anys de la cremada, com ho vau commemorar?
—Ací, com que l’ajuntament és del PP, hi era més aviat refractari. Però recorde que vam anar tots a la recreació de la batalla que es feia a Almansa mateix.
Informació relacioanda:
Xàtiva no oblida Felip V: Demà es compleixen tres-cents set anys de la crema de la ciutat ordenada pel monarca Borbó durant la guerra de Successió
Editorial de Vicent Partal: El menyspreu filipista