Xàtiva no oblida Felip V

  • Demà es compleixen tres-cents set anys de la crema de la ciutat ordenada pel monarca Borbó durant la guerra de Successió

VilaWeb

Redacció

18.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la guerra de Successió al tron hispànic, una batalla va desequilibrar la balança en favor del pretendent borbònic, Felip d’Anjou. El 25 d’abril de 1707, a la localitat manxega d’Almansa, les forces hispano-franceses van derrotar les tropes del país i aliats favorables a l’arxiduc Carles d’Àustria. La batalla d’Almansa, prolegomen de la caiguda del Regne de València, és recordada especialment a Xàtiva (Costera), cremada i arrasada pel Borbó poc després.

El general francès François Bidal d’Asfeld, amb una participació decisiva en la victòria borbònica del 25 d’abril de 1707 a Almansa, va ésser l’encarregat de dirigir l’atac contra Xàtiva, la primera població austriacista que es va trobar entrant en territori valencià. El setge va començar al principi del mes de maig del 1707 i, malgrat la desigual proporció de forces en favor dels atacants, la població va resistir dos mesos.

El 6 de juny hi hagué la rendició de la ciutat i D’Asfeld, tot i que havia acceptat formalment la capitulació que li havien proposat des de dins, va ordenar ‘pasar a cuchillo’ tots els qui havien participat en la defensa de la ciutat. El duc de Berwick, comandant en cap de les tropes hispano-franceses a la guerra, va deixar escrit que mai no havia vist una obstinació com la de Xàtiva i per això va manar a D’Asfeld de deportar-ne els deu mil habitants a Castella i de destruir-la sencera, ‘perquè serveixi d’exemple’.

La cremada de Xàtiva va començar el 19 de juny de 1707, demà fa tres-cents set anys, i va durar fins el març del 1708. Únicament se’n varen salvar les esglésies i els béns dels filipistes. Més tard, Felip V va ordenar la reconstrucció de la vila, que volia anomenar Colonia Nueva de San Phelipe. Tot i que la segona ciutat del Regne de València és l’exemple més simbòlic de la repressió borbònica, desenes de ciutats més del país que van oposar resistència foren cremades posteriorment, com Vila-real, Ares del Maestrat i Lleida (mapa). Des d’aleshores, els habitants de Xàtiva i d’algunes d’aquestes poblacions porten el motiu de ‘socarrats‘.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem