Onada verda a Barcelona en defensa de l’escola catalana

  • Riuades de gent omplen el centre de Barcelona en un ambient festiu

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.06.2014 - 17:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de persones –100.000, segons els organitzadors– s’han aplegat aquesta tarda al centre de Barcelona per defensar l’escola catalana i mostrar el rebuig als atacs a la immersió lingüística arribats de sentències del TSJC i del govern espanyol, amb l’anomenada llei Wert. Amb el lema ‘Per un país de tots, decidim escola catalana‘, el passeig de Sant Joan i el Lluís Companys i els carrers del voltant s’han omplert de manifestants que han tenyit el centre de la ciutat de verd, el color de la samarreta característica de la mobilització. 

Seguint la crida de la plataforma Som Escola, famílies senceres s’han manifestat pel centre de Barcelona amb pancartes, samarretes verdes i estelades per cridar unànimement a favor del model català. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit que la llei catalana assegurava ‘que tots els nens acabin la secundària competents en català i en castellà i que no calia que cap jutge establís cap proporció’.

Al final del recorregut, la presidenta d’Òmnium Cultural ha llegit el manifest unitari. El text alerta de ‘l’amenaça real’ que suposa la LOMCE i denuncia ‘l’assetjament’ a l’escola catalana, tant per part del govern espanyol com de les famílies que han interposat denúncies i els jutges. 

Per Casals, la mobilització d’aquest dissabte és una prova de que ‘l’escola no està sola’. A més, han tingut un record per Jaume Sastre, en vaga de fam a Mallorca contra les polítiques educatives del govern del PP, i pel País Valencià, on  milers de famílies no poden escolaritzar els seus fills en català. En resum, defensa que Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Franja i l’Alguer són una ‘unitat lingüística’ i ‘una comunitat de deu milions d’europeus repartits en quatre estats’ que estan units en la defensa de la llengua.

D’una altra banda, i acompanyada de crits d’insubmissió, Casals ha defensat que no s’apliqui la llei Wert el curs vinent, i ha exigit al govern català que dicti ‘instruccions ben clares i precises que donin confiança als centres educatius, que refermin en els valors educatius i no cedeixin ni un pas en la presència del català a les aules’. 

La manifestació ha finalitzat amb actuacions del grup Macedònia, el Tortell Poltrona, Lax’n’ Busto i el grup de Gospel Gracia. Durant tota la marxa s’han sentit crits reiterats a favor de la independència i tots els participants han estat acompanyats de gegants i capgrossos, que han contribuït al toc festiu de la manifestació.


Heus ací un recull de fotografies de la mobilització:


Organitzada per la plataforma Som Escola, la manifestació compta amb el suport d’organitzacions i sindicats d’arreu dels Països Catalans, com ara Escola Valenciana, l’Assemblea de Docents de les Illes i la Bressola.

La presidenta d’Òmnium, membre de Som Escola, Muriel Casals, explicava en aquesta entrevista les raons per a manifestar-se: ‘L’amenaça contra el català a l’escola és fortíssima: pren unes formes radicals a les Illes i al País Valencià; i al Principat, com que no poden fer-ho a través de lleis, ho fan judicialitzant l’escola.’

La sentència del 25% de castellà s’aplicarà a partir de dilluns; al setembre es buscaran solucions individualitzades per a cada cas

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va dir ahir que aniria a la manifestació perquè s’hi sentia convocada com a membre d’Òmnium. Sobre les cinc escoles obligades pels tribunals a impartir el 25% de les classes en espanyol, va dir que Ensenyament havia ordenat que comencessin a aplicar la mesura el dilluns 16 de juny fins al final de curs. Concretament, la instrucció és que presentin un projecte per a demostrar que s’ha aplicat la mesura i que el castellà és ‘una llegua de comunicació’ a l’escola.

De cara al setembre, Rigau espera arribar a una entesa amb les cinc famílies per evitar un conflicte i ha recordat que no hi haurà problema per aplicar una educació individualitzada ‘en el cas que sigui necessari’.

Alguns membres de Som Escola, preocupats per l’acatament de la LOMCE

Ensenyament ha dit que veu una escletxa per modificar la llei Wert, basant-se en el dictamen del Consell d’Estat espanyol que en qüestiona alguns dels aspectes. Tanmateix, el sindicat USTEC i algunes altres organitzacions membres de Som Escola, diuen que la Generalitat s’ha d’oposar amb més contundència a la LOMCE, tal com VilaWeb va explicar en aquest article.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem